Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jamtli avbokar Vilks

Den omstridde konstnären Lars Vilks är inte välkommen till Jamtli.

Enligt planerna skulle han och konstnären Anna Odell i december medverka med varsina verk vid en utställning med samtida modern konst under rubriken "Udda & jämt".
Men på måndagen beslöt Jamtlis ledning att avboka Vilks - på politiska grunder:

– Han har visserligen varit kontroversiell ända sedan 2007 när han gjorde teckningen med Muhammed som rondellhund - och den provokationen kan vi ta. Men hans senaste uttalanden inför ett kommande framträdande i New York passerar gränsen för vad vi vill förknippas med, säger jamtlichefen Henrik Zipsane.

Vilks ska den 11 september medverka vid en antimuslimsk konferens som arrangeras av den internationella alliansen SION (Stop Islamization Of Nations), vilket redan vållat omfattande kritik.

– Därefter har han gjort en rad uttalanden till både Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Han har uppenbarligen inte blivit felciterad eller begärt att få ändra sina uttalanden och den sortens budskap vill vi inte utgöra plattform för.

Preliminärt skulle Jamtli ha visat en video där Vilks beskriver uppståndelsen som rondellhunden orsakat, och som blivit del i hans pågående konstprojekt. I det projektet kommer rimligen nu också Jamtlis avbokning att ingå.

Henrik Zipsane har samrått med både delar av sin styrelse och länets konstförening, men själva beslutet har han tagit själv och han medger att det är ett politiskt beslut:
– Ja, det är det ju, i grunden är det mesta politik, eller hur?

Finns det säkerhetsaspekter också? Är det farhågor för personalens säkerhet som avgjort saken för din del?

– Nej, vi kom aldrig så långt. Första frågan var om han alls skulle medverka. Om jag hade kommit fram till att vi ville visa Vilks´ video så blev nästa fråga om det skulle innebära någon säkerhetsrisk. Men nu är slutsatsen att vi inte vill att han medverkar på Jamtli.

Och om han gör avbön eller ändrar sina uttalanden?

– Det är försent, tåget har gått, säger Henrik Zipsane.