Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jamtsmederna vill avliva myter med ny smidesfestival

De vill lyfta fram yrket och samtidigt avliva myten om att smed är ett yrke för män. Utöver detta blir sommarens färskaste festival Jämtlands smidesfestival en mötesplats med mat, musik och mängder av aktiviteter.

– Smidesnätverket Jamtsmederna har funnits i många år men nu vill vi komma bort från fikabordet och göra någonting annat, säger smeden Roland Olsson, även känd som "smeden i Bleka".

Först var tanken att ta SM i smide till Östersund, men i stället valde Jamtsmederna att skala ner det en aning och börja med en festival. Så i helgen öppnar Roland Olsson upp sin stora gård för allmänheten med ett fullspäckat schema.

– Man kommer bland annat kunna prova på smide, det blir slöjdaktiviteter för barn och så kommer det hållas föredrag. Det blir också uppvisning av olika smidestekniker, utställning och en hantverksauktion till förmån för Kvinnojouren med alster som smederna själva gjort, säger Susann Myrenhammar som är hemslöjdskonsulent.

Hemslöjdskonsulenterna är också en del av nätverket och att just Kvinnojouren får en del av pengarna från festivalen har sin anledning.

– Vi vill avliva myten om att smide är ett typiskt manligt yrke, att det är svårt och att det är män med stora muskler som håller på med det. Det är skitsnack. Några av Sveriges främsta smeder är tjejer, säger Roland Olsson.

Jamtsmederna har funnits i över 25 år och nu är alltså tanken att nätverket ska lyfta verksamheten en nivå.

– Ska man ha möjlighet att leva på detta måste man visa vad man kan och nätverket är viktigt. Jag har en uppfattning om att det har varit väldigt slutet i den här delen av landet. Anledningen till varför smidet är så stort i södra Sverige är bland annat på grund av järnbruken. De har bra lokaler. Östersund är en handelsstad, säger Roland Olsson som både har en gammal smedja och en nyare verkstad på sin gård.

Förutom dagsaktiviteterna väntar Kvällshippa med underhållning av Torgny "Kingen" Karlsson and the hotdogs. Syriansk buffé kommer serveras av Ångsta kvarn.

Festivalen äger rum på Smedjan i Bleka lördag och söndag klockan 10–17 och har fritt inträde. Kvällshippan startar klockan 19 på lördag.