Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämttrio fyra i "fantastisk tävling" i Dubai

Jämttrion slutade fyra vid den storinternationella hopptävlingen i Förenade Arabemiraten.

– Nu satsar vi hårt inför VM nästa år, hälsar Lars Eriksson.

De tre jämtarna Lars Eriksson och Jonas Nilsson, Östersund och Henrik Norin, Bräcke (filmare), har precis avslutat sin tredje tävling i formationshoppning i Dubai.

Kraftmätningen i detta avlägsna land hade samlat hela 1 000 deltagare, varav nio svenska hoppare.

Målet för jämttrion var att för första gången nå pallen och skaffa sig nödvändigt självförtroende inför nästa års VM. Hoppningen fungerade bra hela tävlingen och svenskarna förbättrade bland annat sitt eget svenska rekord till 23 poäng.

Till slut, efter åtta omgångar, fick dock Eriksson och hans kompisar sträcka vapen. Frankrike höll en alltför hög nivå och kunde vinna kampen om tredjeplatsen med 140 poäng mot 130.

– Vi var väldigt jämna, men efter ett dåligt första hopp hamnade vi direkt sex poäng efter, berättar Lars.

Dubai har blivit något av fallskärmshoppningens hjärta i världen. Det beror mycket på kronprinsen av Dubai som själv hoppar fallskärm och som byggt upp två hoppfält i området.

Skydive Dubai har byggts upp som ett stort varumärke inte bara inom fallskärmshoppning utan även rally och båtracing. Det gynnsamma vädret gör att det går att hoppa fallskärm året runt.

Dubai har tropiskt klimat och totalt regnfritt mellan april och november. Den kallaste perioden är januari, med en medeltemperatur på "bara" 18 grader.

– Dubai har väldigt vackra vyer, rimliga priser och bra faciliteter. De gånger vi tävlat där har vi alltid blivit bjudna på fina hotell, shower och mycket annat. Det är alltid lika roligt att komma dit.

Staden storsatsar på fallskärmshoppning och årets invigning sändes över hela världen, berättar Lars Eriksson, som tyckte att tävlingen "var fantastisk, som vanligt".

Prinsen, då? Jo, han besökte hoppfältet några gånger och tittade på en del uppvisningar. I övrigt sågs tävlingen av mycket publik, som fanns utplacerade på de läktare som byggts upp runt hoppzonen.

Trots den missade prispallen fanns det finns inga sura miner hos svensktrion.

– Vi känner oss riktigt heta inför nästa säsong och satsar hårt inför VM 2014 (i Bosnien), menar Lars.

Sverige har inte haft ett lag i VM sedan 2006 då man lyckades ta silver.

Hur är ert utgångsläge inför VM?

– Det känns som att vi är på god väg att hitta formen för att kunna konkurrera med de absolut bästa lagen i världen. USA, Ryssland, Frankrike och Australien är de som ligger längst fram, men både Qatar och Förenade Arabemiraten har bra lag som utvecklas snabbt.

– Vi har satt många rekord och börjar nå upp i de snittpoäng som man måste ha om man ska slåss om pallen på VM.