Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund (L): Jämtland blir förlorare i en storregion i Norrland

En storregion i Norrland vore förödande för Jämtlands län. Det anser Liberalernas partiledare, Jan Björklund, som besökte Östersund på måndagen.

Annons

– Jämtland skulle med största sannolikhet bli en stor förlorare på en storregion i Norrland. Här finns ett fungerande län, här finns en tydlig regional och kulturell identitet och mycket av det skulle naturligtvis gå förlorat. Om man tror att det blir bättre om det styrs från Umeå så kan man naturligtvis genomföra detta. Jag tror inte det.

Regeringens utredare i Indelningskommittén har föreslagit att 21 län ska ombildas till sex storregioner. I en av dessa föreslås nuvarandeJämtlands län ingå tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

– Jag tror att man kraftigt överskattar fördelarna med detta och man underskattar de problem som kommer att uppstå. I grunden är jag väldigt skeptisk till den här tanken.

Jan Björklund ser de stora avstånden som ett problem i en storregion i Norrland. Geografiskt skulle den omfatta ungefär halva landet.

– Avståndet till Umeå, för det är väl sannolikt där som regionledningen skulle komma att finnas, kommer att upplevas som väldigt långt för medborgarna här i Jämtland. Jag tror att det får effekten att Jämtlands och Östersunds betydelse i Norrland kommer att minska.

* Kan man slå fast det på förhand?

– Ja, det tror jag att man kan. Det har ju skett regionsammanläggningar både i Sverige och på andra håll och vi hade kommunsammanläggningar på1970-talet när man bildade större kommuner. I dag finns regionledningen i Östersund och den flyttar till Umeå, det måste man förstå.

Jan Björklund tror inte att Jämtland kommer att kompenseras i någon särskilt hög grad när olika funktioner ska placeras i en framtida region. Han tror inte heller att detta är lösningen på de ekonomiska problemen.

– Alla fyra Norrlandslandsting har ekonomiska underskott och det är ju inte så att man plötsligt får överskott bara för att man lägger ihop dem. Underskottet blir bara större.

Sjukvården har svårt att få ekonomin att gå ihop och sjukvården finns med i centrum av diskussionerna kring regionreformen. Jan Björklund konstaterar att det är svårt att bedriva effektiv sjukvård i liten skala, men han anser inte att en storregion i Norrland är lösningen.

– Jag tror att man måste ha ett ökat statligt ansvar för sjukvården. Både finansiering och huvudmannaskap bör diskuteras. Då kan dagens landsting vara kvar, men fokusera mer på regional utveckling.

Jan Björklund är inte kategoriskt emot regionbildningar, men han anser att det endast ska ske om det finns en stark vilja från olika län att gå samman.

– Det ska inte påtvingas från Stockholm, vilket Socialdemokraterna nu tänker sig, säger han.

Civilministern, Ardalan Shekarabi (S), har uttalat att den förslagna regionreformen handlar om en administrativ indelning och inte om regional identitet. Det håller inte Jan Björklund med om. Han tror inte att de som är emot storregion är det på grund av att man inte gillar den administrativa indelningen som föreslås.

– Det är en rädsla för att förlora den regionala och kulturella identiteten, säger han.

Så mycket högre kan skatten bli i en storregion

Färsk analys: Jämtland måste gå med i Storregionen - annars kan konsekvenserna bli allvarliga

Annons