Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Liedgren

Jan Liedgren, tidigare chef för Jämtlands fältjägarregemente, avled 19 december. Han blev 88 år.

Närmast sörjande är hustrun Ingrid och döttrarna Eva och Christina med familjer. Ingrid och Jan gifte sig 1949.

Jan föddes på Frösön 1923. Sin uppväxt fick han i Stockholmstrakten och i Helsingborg, dit han flyttade i tonåren. Studentexamen avlade han vid läroverket i Helsingborg.

Efter sedvanlig värnpliktstjänstgöring inledde Jan en framgångsrik karriär som officer. Efter krigsskolan vid Karlberg blev han 1947 fänrik vid I 6 i Kristianstad. Han utnämndes till kapten vid regementet 1960. 1961 blev han kapten i generalstabskåren. Jan kom under åren 1962–1968 att vara en uppskattad lärare i taktik och stabstjänst vid Militärhögskolan. Ett avbrott i lärartjänsten gjordes 1964 när han var kompanichef vid I 19 i Boden.

Lärartjänsten avbröts 1968 då familjen flyttade till Östersund där Jan erhållit tjänst vid milostab NN som sektionschef. När han lämnade sina elever i Stockholm antydde han att vistelsen ute i regionen skulle bli kortvarig. Men så blev det inte. Familjen trivdes väl i Östersund och Jämtland och man blev jämtar för gott. Jan genomförde bataljonschefstjänst vid I 5 och därefter några års ytterligare stabstjänst. 1976 utnämndes han till överste och ställföreträdande regementschef vid I 5. 1979 var det så dags att överta chefskapet över regementet och han utnämndes då till överste av första graden.

Han hade även chefsbefattningar i FN-tjänst i Korea, på Cypern och i Gaza.

Jan, eller Loke som han kallades av många, var mycket uppskattad som lärare i taktik och stabstjänst. Han hade förmåga att engagera sina elever och gav dem en bred och allsidig kunskap. Som chef var han noga med att ge alla möjlighet att påverka verksamheten och meddela sina åsikter. Besluten och ansvaret för dessa stod Jan för. Det var tryggt att verka med honom som chef.

Både i det militära och i det civila sällskapslivet var Jan en uppskattad gäst. Hans goda och glada person förgyllde tillvaron och många spontana skratt utlöstes av berättaren Loke.

Jan hade många intressen. Han brydde sig mycket om utvecklingen inom och utom landet och han diskuterade gärna sådana frågor. Friluftsliv var en uppskattad syssla, i Jämtland skidåkning och vandringar så länge hälsan tillät. Fritidshuset på Arnö var en självklar plats för familjens sommarliv och där visade han prov på praktiskt handlag med verktyg, åror och annat. Han var också en god ledsagare för döttrarna i slalombacken och vid simbassängen.

Jan var uppskattad medarbetare i flera ideella organisationer, bland annat under några år ordförande i Thomées vänner och simklubben Ägir. Han var även ordförande för organisationen som arrangerade SM på skidor 1983.

Många vänner och medarbetare sörjer Jan Liedgren.