Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Lindström 80 år

I dag 2 maj fyller tecknaren, metallarbetaren, släktforskaren, författaren med mera, Jan Lindström, Gevåg.

Att fånga Jans personlighet och produktion låter sig inte göras på några få rader. Från att ha varit nästan borträknad redan vid sin födelse har han hunnit med det mesta här i livet och han är fortfarande produktiv.

Uppväxten var tuff med sjukdomar och dödsfall i familjen, men fighterandan har funnits hela tiden. Efter verkstadsskolan i Östersund och diverse korrespondenskurser blev yrkesvalet Teknisk tecknare som han praktiserat både i Stockholmsområdet och senare hemma i Gevåg. Uppdrag kom från bland annat Z-Lyften, Polarvagnen, Volvo, Clas Ohlson. Efter återflytten från Stockholm 1972 var det även dags för släkt- och emigrantforskning.

Startade 1998 Ragunda Emigrant Center (REC) där han länge var dess förste ordförande. Han har skrivit en del historiska sammanfattningar om Krokvågs torp och gårdar, men är framför allt känd för sin roman om Platinakungen, morskusinen Anders Olof Olson, som också är översatt till engelska. Denna bok och andra skrifter har resulterat i ett stort antal besök av Ragundaättlingar från USA/Kanada som på bästa sätt tagits omhand av Jan och Margareta och visats runt i spåren efter deras förfäder. Denna trafik pågår fortfarande. Har även medverkat som noveller och följetonger Kvällsstunden.

Hemmet i Gevåg har under många år varit en samlingspunkt för många av oss utflyttade släktingar som lämnat hembygden och ett antal släktträffar har Jan arrangerat i Krokvågs bönhus till stor glädje för oss Antesläktingar.

Jan är också en ordvrängare av klass. Har skrivit över 100 hyllningsdikter som han för det mesta hittat melodier till och framfört personligen. Musikalitet saknas inte och han har spelat fiol i olika orkestrar. Dokumentärfilmare på lokalplanet är han också, flera hundra dvd/kassettband finns i hans register med intervjuer av släktingar bland andra.

Vi lyfter på hatten för denne tusenkonstnär och hoppas att han får en trevlig och minnesrik födelsedag tillsammans med hustru Margareta och många andra beundrare.

Östen, kusin