Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jane Austen lever fortfarande

Böcker
Vivi Edström
Livets gåtor Jane Austen
Alberts Bonniers förlag
Trevlig

Jane Austen (1775–1817) är ett litterärt fenomen. Hon skrev bara sex romaner (om man inte räknar de tre oavslutade), men de tillhör de mest lästa i litteraturhistorien. Böckerna blir till filmer och tv-serier och ges ut i nyutgåvor och aldrig tycks vi få nog. Efter 200 år känns de fortfarande aktuella.

Tänk om hon hade anat detta, hon som gav ut sina böcker under pseudonymen ”A Lady”.

Vivi Edström, före detta professor i litteratur vid Stockholms universitet, har rest i Jane Austens fotspår. Hon har besökt byarna och städerna, och trots att man inte vet särskilt mycket om Jane Austens liv, lyckas Vivi Edström göra ett levande porträtt av kvinnan som skänkte världen Mr Darcy.

En stor del av boken är en sorts analyserande referat av böckerna, och kanske hade den delen kunnat hållas tillbaka något till förmån för en vidare beskrivning av den tid Jane Austen levde i.

Själv har jag mest tagit del av Jane Austen via film och tv, men Vivi Edström inspirerade mig till att beställa hem en samlingsvolym med alla romanerna – på engelska. Jag ser fram emot att långsamt ta mig igenom dem.