Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Japan bromsade in mer än befarat

Japans ekonomi krympte mer än befarat under tredje kvartalet, visar ny reviderad statistik från regeringen.
Beskedet ses som ett nytt bakslag för landets hårt pressade premiärminister Shinzo Abe.

BNP backade med 0,5 procent, 0,1 procentenheter mer än som angavs preliminärt. Minskningen var även större än vad analytiker räknat med.

Kvartalet före backade BNP med 1,9 procent jämfört med ekonomers snittprognos på 1,6 procent. Under första kvartalet växte ekonomin med 1,6 procent. När BNP backat två kvartal i rad ses det som en mild lågkonjunktur, en recession.

Statistiken är ännu en motgång för premiärminister Shinzo Abe, som drivit igenom djärva ekonomiska reformer, kallade "Abenomics". Inbromsningen har skett mycket på grund av en momshöjning som dämpade såväl konsumtionen som företagens investeringar. Abe har nu lagt planerna på ytterligare en momshöjning på is. Han har också upplöst underhuset och landet ska hålla extra val den 14 december, två år i förtid.

Nyvalet ses som ett sätt för premiärministern att försöka få ökat stöd för sin ekonomiska politik.

Skattehöjningarna var ett försök att få Japans enorma skuldberg att minska, men eftersom Abes plan också handlar om att få fart på tillväxten har han nu hamnat i en besvärlig situation.