Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järpen är ingen fågel!

På senare tid har allt fler kommit att förknippa ortsnamnet Järpen med fågeln järpe. Till exempel har en lokal livsmedelskedja fågeln i sin logga. Och på senare tid har någon – troligen kommunen – placerat ut klumpiga fågelskulpturer vid infarterna, några som antagligen ska föreställa järpar.

Ingenting kan vara mer felaktigt. Orten hette från början Hierpen, en avledning av ordet Hierp (uttalades järschp) och som avsåg en jordart bestående av sand och lera som hade avsatts av Indalsälven. På denna platta är Järpen byggd.

Alla villaägare som har försökt odla på tomten har nog förstått detta. Med en jord som i torka är hård som betong, men i blöta är bara ren och kladdig gegga.

Med dessa ord torde väl alla förstå att namnet Järpen inte det minsta har med fågeln järpe att göra. Utan att det handlar om den jordart som orten är byggd på.

Hierpen är alltså lika med hierp (järschp). En platta av uppblandad lera och sand, avlagd av älven.

Alf Nygaard

inflyttad Järpenbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel