Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöfaks – fenomenet som alltid slår något rekord

Fenomenet Järvsöfaks slår något slags rekord så fort han kliver in på en travoval. På måndagen var det dags för nästa magiska gräns: 20 miljoner på kontot.
– Det är helt otroligt, suckade Jan-Olov Persson i vinnarcirkeln på Östersundstravet.

Annons

Det är nästan så man skäms när man använder pengar som ett mått Järvsöfaks storhet. Men ändå gränsen han passerade på Östersundstravet, 20 miljoner i inkörda pengar, är häpnadsväckande.

– Ja det är otroligt. Det är klart att man någon gång drömt om att få träna upp en häst som tjänar en miljon ... nu har han dragit in 20, sa ägaren, tränaren och uppfödaren Jan-Olov Persson efter segern i går.

Segern blev som väntat helt odramatisk, efter att ha kommit till spets efter 400 meter körde han utan att stressa ifrån konkurrenterna.

just nu sin sista säsong, kallblod i Sverige får tävla tills de är 15 år och det tycker Jan-Olov är lagom.

– Han är lika löpsugen nu som när han var tre år, men 13 tävlingssäsonger får helt klart räcka. Hoppas att han kan göra en bra säsong som 15-åring och fortsätta hålla konkurrenterna bakom sig även i år, sa Jan-Olov Persson som efter segern hyllades av publiken.

Men förhoppningsvis var det inte sista gången fenomenet Järvsöfaks startade i Östersund, Sven O Perssons minneslopp i juni borde ligga bra till för ett besök av mästaren ... många håller nog sina tummar för det.

inte bara Järvsöfaks som imponerade under måndagskvällen – inom V5-spelet bjöds publiken på idel toppinsatser:

Sharif Zon tog andra raka i snygg stil i V5-1. Smådassigt motstånd men den här femåringen måste nog tas på allvar en bra stund fram över.

Östbygullan krossade alla, inklusive en felfri favorit (Almondo), i V5-2. Segermarginalen skrevs till minst fem längder. Vinnaroddset, 13 gånger pengarna, var enligt körande Karl Halvarsson uppåt väggarna för högt.

– Det var dåligt omdöme av spelarna ... jag satt ju mest och höll i mig, sa Kalle som menade att det var långt i från slut på bensin i mål.

Vilda Tilda vann till 25 gånger pengarna i V5-3 trots stor startgalopp – vass insats, även om många av konkurrenterna inte höll vad de lovade..

Mr Forceami avslutade V5-spelet genom att vinna trots ett riktigt rally-race. Mr Forceami och Roger N Olsson tog spets men fick elakt tryck av Cliquots Sun Rose och Micael Melander. Första varvet gick i 1.14-tempo men ändå kunde Olssons häst hålla undan till slut.

– Min häst kändes så fin så jag tänkte inte släppa. Sen var jag väl lite orolig i sista kurvan men när jag ryckte tussarna fick jag ett väldigt bra svar, kommenterade Roger N Olsson.

18 V5-vinnare kunde efter en riktigt klurig omgång kvittera ut knappa 20000 vardera.

560031 kronor.

364021 kronor.

8875.

7 Sharif Zon

Odds: 2,616098 kvar (59 kr)

Strukna: 6, 11.

8 Östbygullan

Odds: 13,44

1228 kvar (296 kr)

7 Vilda Tilda

Odds: 25,35

145 kvar (2507 kr)

7 Järvsöfaks. Odds: 1,15145 kvar (2507 kr)

3 Mr Forceami

Odds: 6,41. Strukna: 1, 8.

18 vinnande system blev värda 19786 kronor vardera.