Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvt beslut stör renens jul

Under onsdagen kom ett bedrövligt besked till rennäringen och samebyarna i Jämtland och Härjedalen: Länsstyrelsen i Jämtlands län förlorar rätten att utlysa skyddsjakt på järv. Beslutet innebär att Naturvårdsverket tar över uppdraget.

I slutet av oktober i år tog Länsstyrelsen ett modigt beslut om skyddsjakt på 13 järvar i förebyggande syfte. I detalj handlade det om en förebyggande skyddsjakt på två till tre individer fördelat på fem olika områden i Strömsunds kommun, Bergs Kommun och Härjedalens kommun.

Beslutet stoppades dock av förvaltningsrätten i Luleå som senare även underkände skyddsjakten.

Det är med bakgrund av detta som Naturvårdsverket återtar beslutsrätten om skyddsjakt från Länsstyrelsen i Jämtlands län. Naturvårdsverkets beslut innebär att Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län och Dalarnas län ryms inom den decentraliserade rovdjurspolitiken byggt på regionalt ansvar som togs 2013 med bred politisk samsyn. Jämtlands län går ensamt tillbaka till den ordning som var innan utan regional hänsyn.

Det blir lite lustigt. Eftersom Länsstyrelsen i Jämtlands län agerade just efter hänsyn till de regionala förutsättningar, helt i enlighet med dagens rådande rovdjursförvaltningspolitik. Det finns en samsyn om en toleransnivå på rovdjursangrepp på 10 procent som Länsstyrelsen agerat efter.

Det finns ingen anledning att skönmåla Länsstyrelsen som myndighet, Länsstyrelsen har sina problem, men till skillnad från Naturvårdsverket är det en myndighet med öron mot marken med ansvar för en regional helhetssyn. Länsstyrelsen är inget stuprör.

Rovdjur är i dag ett av de största problemen för rennäringens lönsamhet och fortlevnad. Diskussionen kring detta är något begränsad och stannar ofta vid att berörda samebyar får ta del av en rovdjursersättning vid angrepp. Det blir dock ett mycket begränsat svar på ett bredare problem. Rovdjur som järven stör även betesron för renhjorden som kan tvingas iväg till sämre betesmarker. Det påverkar renens kondition, fettuppbyggnad och mjölkproduktion. Ett samband som är mycket viktigt för kalvens överlevnad och renhjordens föryngring.

Det har aldrig handlat om någon okynnesjakt på järv i Jämtland och Härjedalen. Järven är ett rovdjur som vållar stor skada för rennäringen. Länsstyrelsen visste detta eftersom man hade örat mot marken och lyssnade in de problem som finns, helt i enlighet med den nya rovdjurspolitiken från 2013.

Det är mycket beklagligt för rennäringen i Jämtlands län att beslutsrätten nu åter landar hos en stuprörsmyndighet som inte arbetat med tillståndsfrågan om skyddsjakt på flera år.