Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättedammsugare rensar Odensala

Dammsugaren drar igång med ett väldigt dån. Den som inte passar sig kan själv fastna i det väldiga suget.

Odensalabäcken i Östersund dammsugs nu från Växtvaruhuset och nerströms. Orsaken är det skyfall som förra sommaren mer eller mindre ödelade Odensalabäcken, inte minst harrens lekplatser i bäcken.

– Förra sommaren anlades fjärrvärme här i området. De la igen ett fjärrvärmedike med stenkross men hann inte lägga över asfalt. Strax efter kom ett skyfall som då drog med sig allt fyllnadsmaterial ner i bäcken, berättar Jens Löfstedt, som är en av två som denna vecka kör Östersunds största dammsugare.

Henrik Eriksson står mitt i bäcken med slangen över sin axel och munstycket nere i bäcken. Allt åker med. Stenar, skräp, jord - rubbet. Och det sker inte precis ljudlöst.

– Totalt ska 40 kubikmeter sugas upp på en sträcka som är cirka 400 meter lång, säger Henrik och trycker ner munstycket med full kraft i bäckens botten.

Fastnar man framför damsugarens munstycke sitter man fast.

– Min kollega har förlorat flera mobiltelefoner, säger han med ett hjärtligt skratt.

Vattnet i bäcken har dämts av för att arbetet med dammsugningen lättare ska kunna genomföras. När arbetet är avslutat ska bäcken restaureras och fyllas igen med det som ska vara där för att ge fisken nya lekplatser.

Dammsugandet pågår hela veckan, minst.

– Här är dessutom väldigt skräpigt längs hela ravinen. Här finns cyklar, burkar, flaskor och en hel del byggmaterial, säger Jens Löfstedt.

Mycket att göra således, både i bäcken och längs med bäcken.