Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättelikt vandringseldorado på gång i Fjällsjö

Fjällsjöborna är pigga på att visa upp sin hembygd. Men mors lille lathund göre sig icke besvär. Här upplever man nämligen äventyren bäst till fots.

Föreningen Fjällsjö Framtid har satsat hårt på att etablera området kring Backe som ett vandringseldorado. Det finns minst ett tiotal leder inom en mils radie, och de flesta är försedda med spångar över de svåraste passagerna. En av de mest populära lederna går till fäbodvallen Jansjöbodarna, som erbjuder en promenad bland täta tallar och jättelika flyttblock från istiden.

Under den gångna helgen arrangerades det vandringsdagar med Backe som utgångspunkt, och både stora och små barn ville följa med på den natursköna promenaden till fäboden. I täten gick bland andra Viktoria Trewe med barnen Erik och Björn, som alla tre är vana vandrare.

– Vår familj har en stuga här i Jansjöbodarna, så vi brukar vandra hit hela familjen. Jag gick även här som liten med mormor, och jag minns att hon brukade tala om trollen som fanns här. Det är som en trollskog just här, och det var väldigt spännande med de stora stenblocken förstås, berättar Viktoria Trewe.

Hon är själv lärare på Fjällsjöskolan, och hon tar gärna med sina elever på vandring i området.

– Fjällsjö Framtid har gjort jättemycket bra, och jag tänker inte minst på hur de jobbar med nyanlända. Några ensamkommande flyktingbarn fick exempelvis sommarjobba på Fjällsjö Framtid och hjälpa till med att göra spångar på vandringsleder, berättar Viktoria.

En annan person som njöt av omgivningarna var Tina Persson från Jansö. För henne var söndagens vandring extra känslosam eftersom färden ledde till hennes barndoms sommarviste.

– Jag tillbringade många somrar här som liten. Redan som femåring gick jag de sju kilometrarna till Jansjöbodarna med mamma, kor och getter. Det var en magisk känsla att komma hit. Det fanns inte så mycket att göra här förutom att ta hand om djuren och fiska, så det var verkligen en fantasiskapande plats, berättar Tina Persson.

Sista sommaren med djuren på Jansjöbodarna var 1964, och Tinas stuga är i stort behov av renovering där den nu ligger skymd bland björksly och smågran.

– Jag hoppas att någon kan komma med råd hur jag ska renovera den. Kanske orkar jag släpa hit motorsågen och ta bort träden i alla fall, säger Tina utan att se allt för bekymrad ut.

Hon kan hur som helst förvissa sig om att Jansjöbodarna och de andra smultronställena i området inte faller i glömska. Planen är nämligen att utveckla vandringseldoradot ytterligare, och det finns både kartor och vandringsguider till hands för den som inte vill uppleva äventyret på egen hand.