Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätteorder till Strömsund - skyskrapa byggs av SCF Betongelement

Företaget SCF Betongelement i Strömsund har fått den största ordern någonsin. Det så kallade Norra Tornet på 35 våningar i Hagastaden ska gjutas i Strömsund.
– Det känns jättekul. Äntligen har proppen gått ur, säger vd Peter Filén.

SCF Betongelement är van vid stora objekt. I Strömsund gjuts prefabricerade betongelement som levereras runt om i Sverige och Norge. Så har till exempel SCF byggt Stockholms högsta bostadshus i Kista, men också flera kända hus i Östersund och Åre.

Men Peter Filén berättar hur företaget den senaste tiden kämpat på med små objekt. Inget riktigt stort som tryggar sysselsättningen.

Ett flertal av de anställda var uppsagda och varslet skulle ha trätt i kraft torsdag förra veckan för några.

Men ingen av de cirka 130 anställda behöver oroa sig just nu - den största leveransen som någonsin har körts iväg från Strömsund ska börja tillverkas.

Ordern gäller det första av två 35 våningar höga betongtorn för kontor och bostäder i området Norra station i Stockholm, Torsplan. Går allt som SCF hoppas kommer också det andra tornet att byggas.

– Vi har haft en period utan stora objekt. Det här är positivt för alla. Det här betyder självklart mycket för sysselsättningen i företaget. Vi hade en del uppsagda men nu har vi återtagit dem, säger Peter Filén som tror på att det kan bli nyrekryteringar också.

– Det är jättebra. Den här ordern räcker i två år. Vi har börjat projektera och ska börja gjuta inom kort. Ingen kan det här jobbet från början så de vi anställer måste tränas upp här, säger han.

Läs också: Därför körde 64 fullastade lastbilar ut på bron

Byggherre för detta höga hus i det expansiva område som kallas Hagastaden är Oscar Properties.

Så här skriver Wikipedia om Strömsundsordern:

Norra tornen (tidigare benämnda "Tors torn") är namnet på de två skyskrapor som planeras att byggas i nordvästra delen av Stockholms innerstad, i Hagastadens kvarter Helix och Innovationen vid Torsplan. Husen är ritade av den nederländska arkitektbyrån Office for Metropolitan Architecture (OMA) på uppdrag av den Stockholmsbaserade byggherren Oscar Properties. Tornen kommer att bli 120 respektive 104 meter höga, eller 35 respektive 30 våningar, och totalt innehålla 330 lägenheter med affärer i bottenvåningarna.

Läs flera lokala nyheter från Strömsunds kommun här.