Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättetryck från publiken sedan Leif GW rekommenderat Buddhas bok

Förra veckan berättade Bengt Buddha Eriksson om bakgrunden till sin bok "Nicolina Teresia" i SVT:s "Veckans Brott".
Och på tisdagen rekommenderade Leif GW Persson boken som lästips inför julen.
Nu går telefonerna glödheta hemma hos Buddha.

– Kul att en fem år gammal bok får en sådan revival, konstaterar författaren själv.

Det var 2009 som Bengt - ärrad ÖP-reporter och populär krönikör i ÖP:s söndagstidning - gav ut den sanna historien om kvinnan från Jämtland som rankas som Sveriges genom tidernas mest hänsynslösa och skickliga bedragare.

Boken är ren roman, men bygger huvudsakligen på Bengts egna efterforskningar i arkiv både i Östersund och Stockholm, där han grävt fram den häpnadsväckande historien från rättegångsprotokoll och polisutredningar.

Under många år var Nicolina en hänsynslös och avancerad sol-och-vårare, skörtade upp flera rika företagare och lurade till sig belopp som i dag motsvarar hundratals miljoner.

Leif GW Persson jämförde i förra veckan henne med den mer kände sol-och-våraren och kallade denne för amatör, medan han karakteriserade Nicolina som bedragerska på högsta nivå.

Redan efter programmet i förra veckan fick Bengt samtal om och beställningar av boken. Ännu fler samtal kom sedan Aftonbladet i helgen ägnade boken en helsida, där man åter berättade den dramatiska och tragiska historien.

Och i tisdags gick proppen ur.

Då avslutade GW "Veckans Brott" med att rekommendera tre böcker inför julen. Först höll han upp en roman av sin deckarrival Camilla Läckberg, som han demonstrativt slängde bort.

Sedan visade han fram tre böcker han ville rekommendera tittarna att läsa och en av dem var Buddhas roman.

– Han hade visserligen någon kommentar om mitt språk, men det är ju väldigt kul att han valde ut min bok, säger Bengt.

Och GW:s uttalande tog skruv. Rejält.

– Folk ringer och mejlar, alla vill köpa den. Senast på onsdagen ringde Ad Libris, de har inte ett enda exemplar kvar i lager, skrockar Bengt.

Själv har han nu bråda dagar med att sköta leveranserna, eftersom han har kvar ett lager av boken, som han gett ut på egna förlaget Budrik.