Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jäv att rösta om egna villkor

Nu är vi inne i valåret 2014. Då ska de röstberättigade välja representanterna till bland annat riksdagen.

Sist jag kollade så är ingen tidigare invald garanterad en fortsatt plats utan det beror helt på folkets röst. Trots detta beslutade nuvarande riksdagspolitiker att de som nu sitter i riksdagen, det vill säga de själva, ska få behålla de förmånliga villkoren och endast de som nyväljs ska få de sämre, men mer rimliga, villkoren.

Mot förändring var S och M, de med störst sannolikhet att få sitta kvar en omgång till (men någon garanti finns inte!). Motiveringen var att de som redan är invalda har gått in i riksdagspolitiken under de förutsättningarna, ungefär som vid en anställning.

Vi har alltså riksdagspolitiker som sitter där av rent ekonomiska skäl. Lite befriande att de inte hymlar om detta och dessutom håller politikerföraktet vid liv. Vän av ordning skulle dock kalla det för jäv att rösta om sina egna villkor.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel