Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jävsfråga i betesmål inget för HD

Högsta domstolen kommer inte att pröva om en domare i Hovrätten var jävig, när en fråga om renbete på privat mark i Härjedalen avgjordes.

Annons

Ett trettiotal markägare åtalade samebyn Ruvhten Sijte för att byns renar, i strid mot den så kallade Härjedalsdomen, låtit sina renar beta på markägarnas skogsfastigheter. Kravet var ett vite på 100000 kronor per dag för varje sådant tillfälle. Det målet förlorade markägarna.

I ett senare överklagande menade markägarna att en domare var jävig, eftersom denne uttalat att fastighetsägarna hade bevisbördan i målet. Den invändningen avslogs av Hovrätten och nu meddelar också Högsta domstolen att frågan inte kommer att tas upp till prövning. Domen i tingsrätten står alltså fast.

Den så kallade Härjedalsdomen vann laga kraft 2004 och innebär i stora drag att samer inte har sedvanerätt till renbete i skogslandet i Härjedalen.