Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jävsfråga i betesmål inget för HD

Högsta domstolen kommer inte att pröva om en domare i Hovrätten var jävig, när en fråga om renbete på privat mark i Härjedalen avgjordes.

Ett trettiotal markägare åtalade samebyn Ruvhten Sijte för att byns renar, i strid mot den så kallade Härjedalsdomen, låtit sina renar beta på markägarnas skogsfastigheter. Kravet var ett vite på 100000 kronor per dag för varje sådant tillfälle. Det målet förlorade markägarna.

I ett senare överklagande menade markägarna att en domare var jävig, eftersom denne uttalat att fastighetsägarna hade bevisbördan i målet. Den invändningen avslogs av Hovrätten och nu meddelar också Högsta domstolen att frågan inte kommer att tas upp till prövning. Domen i tingsrätten står alltså fast.

Den så kallade Härjedalsdomen vann laga kraft 2004 och innebär i stora drag att samer inte har sedvanerätt till renbete i skogslandet i Härjedalen.