Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazz och glädje om Gunhild får bestämma

Hon har spelat i Central Park i New York, varit jurymedlem i Dansbandskampen, sommarpratat i radion, dansat i Let's dance, stått på scen sedan barnsben och spelar de flesta instrument. På fredag kommer hon hit med familjebandet Carling Family.

Det är inte konstigt att Gunhild Carling valde den yrkesväg hon gjorde. Hon har fostrats av jazzmusiker och bandet Carling Family bildades redan på 1980-talet. Precis som bandnamnet antyder är består bandet av Gunhilds föräldrar och syskon.

– Det är ganska enkelt att spela med dem. Man bara packar upp sina instrument och kör, säger Gunhild Carling.

Själv har hon två barn tillsammans med maken Johan och de spelar mycket hemma. Men något nytt familjeband tror hon inte att det blir.

– Det blir mer att barnen växer in i Carling Family. Max (Gunhilds bror) har en dotter som är 16 år och hon är med och spelar i bland, säger Gunhild Carling.

– Vi spelar musik varje dag hemma, men vad barnen har för musikaliska äventyr framför sig vet jag inte, fortsätter hon.

De senaste åren har karriären satt full fart för Gunhild Carling. Sedan hon var ena halvan av Dansbandskampenjuryn tillsammans med Thomas Deutgen, har hon gjort radio, tv och turnérat runt om i världen. Dessutom fick hon uppfylla en av sina stora drömmar, att göra en lyckad spelning i New York.

– Jag fick spela musik som jag komponerat själv och det lät bra. Efter att en så stor och viktig dröm gått i uppfyllelse var jag nästan utmattad efteråt. Det var som "jaha, nu har jag gjort det", säger Gunhild Carling.

En annan dröm som har gått i uppfyllelse för Gunhild Carling är hennes storband Carling Big Band. Varje januari beger de sig ut på turné och i vintras stannade de till i Östersund.

– Det var helt fantastiskt. Vi hade en dag ledigt så vi åkte till Petersson-Bergers sommarhage och tittade. Och så åkte vi skidor, säger Gunhild Carling.

– Vi kommer tillbaka till Östersund i vinter igen, fortsätter hon.

Januariturnén med Carling Big Band har pågått i tio år och det började i väldigt liten skala med två-tre städer. Nu är det 25 städer som turnén besöker.

Men på fredag är det Gunhild och hennes Carling Family som kommer till Gamla Teatern i Östersund.

– Det blir roligt och originellt. Vi gör klassisk jazz och det är mycket glädje, jag inbillar mig att det blir en unik happening med som man blir väldigt glad av, säger Gunhild Carling.