Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazz som går hem hos unga

För två år sedan såg jag när jazzgruppen Plask! spelade jazz för elever på Vallaskolans mellanstadium – med en knappt tonårig men jublande publik som klappade in musikerna och taktfast skanderade ”en gång till, en gång till”.

I veckan har Plask! varit ute på ännu en turné bland unga lyssnare i länet och i tisdags stod musikerna tålmodigt och skriver autografer till lyssnarna på Odenslundsskolan, lika nöjda som eleverna var i Valla för två år sedan.

– Vi har jättekul. Eleverna svarar på vår musik och då blir det såklart extra roligt att spela också.

Bandledaren Linnea Lundgren som sjunger och spelar klarinett har nyss kommit tillbaka från ett års musikstudier i USA, dagens spelning höll visserligen på att gå åt skogen eftersom ordinarie trummis fått akut ryggskott, men då kallades ständige slitvargen Magnus Vikberg in på inget varsel alls och allt gick som det skulle.

Allt startade som ett projekt på Birka folkhögskola med Jens Comén som drivkraft, stämmer det?

– Japp, vi började tillsammans med Jens, som tipsade oss om driv och hur man får kontakt med eleverna. Numera är han mer av mentor i bakgrunden.

Så hur får man kontakt?

– Genom att locka med lyssnarna, uppmana dem att sjunga och klappa i takt, ständigt ha ögonkontakt, vara tydlig med hur vi själva har kul och försöka smitta med spelglädje.

– Här har vi exempelvis börjat med riviga funklåtar för att dra med eleverna i svänget och det fungerar ofta fint.

Förutom Magnus har Linnea med sig Matilda Wizell på klaviatur och sång samt vapendragaren Ian Barstowe, ursprungligen från Cleveland i USA, som ingått i gruppen från början.

Har ni ändrat mycket i programmet jämfört med starten?

– Man kan säga att vi byggt upp en ny repertoar varje år, så att det ändras och blir kul att spela också för oss, men i grunden handlar det om att hitta svängig musik som vi själva gillar, att blanda standards med nyare saker.

Och hur länge kör ni?

– Just nu är det denna vecka. men vi har en idé om att kanske spela på fritidsgärdar i Stockholm i sommar, dessutom har vi en idé om att spela på Jamtli, men den diskussionen har knappt ens startat. Vi får se.

Plask! spelade på Odenslundsskolan i tisdags, i onsdags på ”Thank God It’s Onsdag” och i dag på Östbergsskolan 09.00 och 10.00.

– I höst åker jag tillbaka för fortsatta studier i USA, men vi kommer gärna tillbaka, försäkrar Linnea Lundgren.