Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzgruppen Plask gjorde succé i skolan

Vem sa att jazz är svår musik som bara vuxna kan gilla?

På måndag morgon gjorde jazzgruppen Plask från Birka folkhögskola dundersuccé när de spelade för elever från låg- och mellanstadiet på Vallaskolan på Frösön.

”En gång till” skanderade eleverna i samlingssalen och klappade fram ett extranummer. Sedan fick de sex gästerna skriva autografer för fulla muggar åt de mer än nöjda åhörarna.

– Det här är jättebra. De är roliga och vi gillar hur de spelar, berättar några av eleverna i klass 4O – Leo Larsson, Linnea Björklund, Emilia Nääs, Gabriel Chikaonda, Björn Wagenius Christensen och Andreas Gustafsson.

Brukar ni lyssna på jazz?

– Näe, men man hör att det här är jazz, det är svårt att förklara, säger Gabriel Chikaonda.

De sex musikerna skojade med både varandra och eleverna när de spelade musik av Wayne Shorter, Thelonius Monk och andra klassiska jazzkompositörer.

Alla går de första året på Birkas nya jazzlinje, men bara en av dem kommer från Östersund. I morgon kommer de dessutom att hinna spela för elever i Lit och Torvalla:

– Föreningen Jazz i Jemtland fick lite pengar och det ledde till de här skolspelningarna, berättar Mattias Pentti, som spelar klaviatur och var den som fick idén.

Tillsammans har medlemmarna i ”Plask” arbetat fram ett musikpedagogiskt program för mellan- och högstadieelever för att sprida kunskap om jazz, de instrument som används och peppa eleverna att spela själva.

– Vi har helt enkelt valt att spela låtar som vi själva gillar. Och försöka visa hur kul musik kan vara, säger sångerskan Linnea Lundgren.

Birkaläraren Jens Comén hade bara lovord åt sina elever, som omgående lät åhörarna i Valla prova på instrumenten, medan de fortsatte skriva autografer.

Förutom Linnea och Mattias består ”Plask” av David Forslund, trumpet, Ole Mofjell, trummor, Ian Barstowe, bas och Nikki Lindholm, gitarr.