Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzköket bäst i Sverige på hållbarhet

Jazzkökets satsnings på lokalproducerad mat är ett vinnande koncept. Det råder det inget tvivel om längre. I måndags kväll blev nämligen restaurangen utsedd till Årets Hållbara Krog i Sverige.
– Det känns verkligen fantastiskt, säger en jublande glad Fia Gulliksson.

Annons

Hon och ägarkollegan Kristoffer "Stoffe" Andersson fick ta emot priset under den välbesökta Restauranggalan på Cirkus i Stockholm. I finalen ställdes de mot Umeårestaurangen Socialize, och för att bli nominerad till priset krävs det att man tar aktiv ställning i frågor som rör matens påverkan på miljö och resursfördelning i världen. Vinnaren måste även ansvara för en hållbar och säker mathantering.

Just detta är något som Fia Gulliksson brinner för:

– Minst 80 procent av Jazzkökets mat är lokalproducerad, och det övriga är ekologiskt. Jag tror faktiskt att detta kommer att vara helt avgörande för en restaurangs överlevnad om några år, att man kan visa på just hållbarhet. Så för mig är detta det mest prestigefyllda priset. Det kanske inte dröjer länge innan det krävs en innehållsförteckning av maten som serveras på restauranger, säger hon.

Hur mycket betyder det här priset för er?

– Jättemycket, eftersom vi har jobbat så medvetet mot just detta. Vi har ett otroligt team bakom oss, och det roliga är att vi jobbar med så mycket mer än bara mat. Vi har exempelvis haft 160 kulturevenemang sedan vi öppnade för två år sedan, och även där försöker vi anlita exempelvis lokala musiker, för att bidra till den gröna lokala ekonomin.

Juryns motivering till priset löd: Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv.