Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny vågade följa sin dröm – nu öppnar hon egen smyckesbutik på nätet

Jenny Arvidsson följde trenden och startade förra året ett eget företag.

– Man måste våga, annars kommer man att ångra sig, säger hon.

Ända sedan 2010 har Jenny Arvidsson haft idén om webbutiken Nyah och för ett år sen startade hon företaget. Nu är hon äntligen redo att öppna butiken och sälja accessoarer på nätet.

Men det är inte hennes första företag. Fram till i höstas drev hon tillsammans med en kompis ett företag som erbjöd olika trädgårdstjänster.

– Vi drog igång när RUT- och ROT-avdragen kom och det var väldigt roligt, men slitsamt och det var inget jag brann för. Jag klev av för att kunna lägga all energi på Nyah i stället, säger Jenny Arvidsson.

Att driva eget företag är krävande, vilket hon är väl medveten om. För två år sen var hon på väg in i väggen. Hon jobbade för mycket; bara för att klockan slog sex var inte allt som behövdes göras gjort, och hon fortsatte slitet sent in på kvällarna.

– Man måste tvinga sig själv att ta ledigt, organisera och ha struktur och skaffa ett affärssystem som funkar. Men även ta hjälp med sådant man inte kan själv, för man kan inte vara bäst på allt, eller kunna allt, säger hon.

Om man har en idé men tvekar inför att starta ett företag tycker hon man ska satsa, för annars kommer man att ångra sig. Det är inte så avancerat som det kan verka att starta ett företag och man ska inte lägga så stor vikt vid allt pappersarbete, för på ett eller annat sätt så löser det sig.

– I början tyckte jag att det svåraste var att veta vem man skulle fråga. Men man får göra sig lite dum och erkänna att man inte riktigt vet vad man gör, och fråga om man frågar rätt person. De flesta är snälla och vill hjälpa till, säger Jenny Arvidsson.

Att vara egenföretagare kan vara ensamt och därför är det viktigt att knyta kontakter och ha folk att bolla idéer med, säger Jenny Arvidsson.

Hon tipsar om hemsidan verksamt.se som är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket som ska förenkla för egenföretagare. Där finns all information och alla tjänster samlade. Även Almi är bra att känna till om man är sugen på att starta eget företag, och de erbjuder lån, riskkapital och rådgivning.

Jenny Arvidsson har låtit Nyah växa i en takt som passar henne, hon har inte tagit något lån och har kvar sitt heltidsjobb och tar bara in så mycket i lager som hon är säker på att hon kan sälja. Det måste vara lagom; så det inte går överstyr. När webbutiken kommit i gång är nästa steg att försöka sälja smyckena i butiker.

– Det värsta som kan hända är att företaget går illa och jag får avveckla, men det är inte hela världen.