Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens ger gamla skidor nytt liv

Gamla avlagda skidor är för de flesta i det närmaste värdelösa. Men inte för Jens Olofsson i Vemdalen. Han ger dem nytt liv. De gamla trotjänarna förvandlar han till allt från ljuskronor till stolar.

– I princip allt det jag tillverkar är gjort av gamla slalomskidor, snowboards och längdskidor. Min grundtanke är att återanvända så mycket som möjligt säger, Jens Olofsson.

Han har fullt upp i den gamla fina timmerstugan på gården i Vemdalen. Rena tomteverkstan i gammaldags stil och det är där Jens förvandlar gamla skidor och stavar till inredningsdetaljer. Många fritidshus och restauranger pryds nu med hans alster.

– Jag har mixtrat och gjort grejer i hela mitt liv, men aldrig blivit nöjd. Nu börjar det lossna och det är ju kul att många gillar mina prylar.

Redan som lillpojk började han mixtra ihop saker, oftast i morfar Haldo Håkanssons Castrolverkstad i Vemhån. Haldo var en man som fixade det mesta och allt som oftast gav han Jens goda råd när han kört fast i sitt konstruerande.

– Egentligen är jag inte så kunnig, men är en jäkel på att komma på idéer, säger Jens.

För fem år sedan började han snickra ihop saker av gamla avlagde skidor. Men det var först för två år sedan Jens kom i gång på allvar. Hans syster Sara var i Vail, USA, och skickade över en bild på en stol. Den var tillverkad av skidor och Jens tyckte det var en lysande idé.

Tillsammans med en kompis började Jens tillverka en egen variant.

– Det tog 15 timmar och det gick åt 14 par skidor. Stolen blev ingen skönhet, men den fungerade åtminstone att sitta på, säger Jens.

Nu har han fått han ordning på sina prylar, vilket även bevisades när Jens tog hem priset som bästa monter på årets Lodge och Lya mässa på Vemdalsskalet.

Under åren har han samlat på sig skidor i massor. Allt från moderna carvingskidor till gamla trälagg från 1800-talet.

– Visst är det kul att göra något på gamla klassiska träskidor, men det är även en utmaning att använda en modern skida, säger Jens.

Han arbetar på skidshoppen i Björnrike men det är enbart ett fåtal av laggen som kommer därifrån.

– Jag har ett bra kontaktnät över hela Sverige. Kompisar som ringer när de hittar några skidor på nåt loppis. Jag har nog fått ungefär 80 procent av alla skidor på det sättet.

Bland de nyare modellerna har han två favoriter. Bland annat specialutgåva som har tillverkats med hårdrocksbandet Motörheads logotype.

– Jag fick tag i en skida som medlemmarna signerat. Det finns bara några fåtal i hela världen. Men den kunde jag inte sälja för jag hade ju fått den gratis av en säljare på Head.

– Så den fick min syrras kille i julklapp. Den skulle väl kanske ha varit värd en massa pengar, men nu kom det till någon som verkligen uppskattade den.

En annan skida som han gillar är pryltokige Ole Bramseruds Dynastar med vibrationsdämpare. Skådespelaren Jon Skolmen sladdade ner med den i filmen Snowroller.

– Vibrationsdämpare var värdelösa, men det är ju just det många kommer ihåg från filmen, jag ska försöka få några par signerade av norrmannen, säger Jens som naturligtvis har några par Dynastar Course i sitt lager.