Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens kan bli länets meste EU-politiker

Om socialdemokraten Jens Nilsson från Lugnvik väljs in i Europaparlamentet igen så blir han den länsbo som suttit längst där, 7,5 år.

Han stod som nummer 6 på S-listan till EU-valet 2009 och hamnade precis utanför Europaparlamentet när Socialdemokraterna fick 5 av de svenska mandaten.

Men han kom in sedan ett nytt EU-fördrag våren 2010 bland annat medförde att de 18 svenska parlamentsplatserna blev 20.

Verkställigheten dröjde dock, alla länder skulle godkänna fördraget, och först i december 2011 kunde Europaparlamentet vid sammanträdesdagar i Strasbourg godkänna Jens Nilsson, piratpartisten Amelia Andersdotter och ytterligare 20 personer som nya parlamentsledamöter.

Nu är Jens Nilsson nummer 4 på Socialdemokraternas 30 namn långa valsedel och har stora chanser att väljas in.

Kanske klarar han också personvalsspärren och blir personligt förkryssad på minst 5 procent av alla S-röster.

Jens Nilsson var kommunstyrelsens ordförande i Östersund åren 1997-2010. Han blev ålderspensionär 25 september i fjol då han fyllde 65 år.

Varför kandiderar han igen?

– Jag har varit där i bara två år och jag tycker att jag har mer att ge. Jag kan göra nytta i fem år till och jag kan bevaka Norrlands intressen på ett bra sätt.

Om du får välja, vilket utskott blir det då?

– Jag vill sitta kvar i regionalpolitiska utskottet, det är otroligt viktigt för Norrland. Sedan sitter jag gärna i jordbruksutskottet eller i transportutskottet som också har anknytning till regionerna, inte minst Norrland.

ÖP har berättat om flyktingar som kommit till Jämtlands län och som sedan utvisats eller hotats av utvisning till de länder de flytt från, eller till det första EU-landet de kom till. Det säger Jens Nilsson att han vill ändra på.

– I grunden är vår inställning att vi vill ha en gränslös värld i fred och frihet där människor kan röra sig fritt. Men vi behöver också ha en gemensam migrationspolitik i EU så att alla länder är med och tar ansvar när det inträffar flyktingkatastrofer som i Syrien nu.

– Alla länder måste hjälpas åt. Där är det för dåligt i dag.

Jens Nilsson tycker att han som enskild Europaparlamentariker kan påverka.

– Absolut. Det är det som varje Europaparlamentariker kan. Partigruppen i Europaparlamentet är väldigt stark. Blir den starkare kan vi påverka ännu mer.

Hur reagerar du om du blir förbikryssad och trillar ur parlamentet?

– Då får jag acceptera valutslaget. Då har medborgarna sagt sitt, det är bara att gilla läget.

Varför ska människor rösta i valet till Europaparlamentet?

– Det viktigaste är att det är ett demokratiskt val. Vi har skapat ett direktvalt organ, och då ska man göra sin plikt i en demokrati och lägga sin röst så att de egna värderingarna förs vidare in i de demokratiska institutionerna.

– Om inte du röstar sa då är det någon annans rösta som är dubbelt så mycket värd. Sen ska man naturligtvis rösta för att man vill förändra politiken.

Jens Nilsson påminner om att Europaparlamentet numera är med och beslutar om all lagstiftning inom EU.

– Parlamentets inflytande över lagstiftningen har ökat.

Poddradio: Lyssna på en längre intervju med EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S)