Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Nilsson: EU:s största misslyckande

Jens Nilsson (S) sitter som ledamot i EU-parlamentet:
– Flyktingsituationen är EU:s enskilt största misslyckande, säger han.

Först som sist vill Jens Nilsson understryka att han inte sitter i något av de utskott som direkt behandlar flyktingströmmarna till EU.

– Men frågan diskuteras förstås i parlamentet och den kommer ofta upp när partigruppen sammanträder, alltså den socialdemokratiska gruppen för alla medlemsländer, förklarar Nilsson.

Den absoluta kärnfrågan tycker han är att EU måste bestämma sig för en gemensam flyktingpolitik.

– Länder som Ungern och Storbritannien sätter sig bestämt emot det. Följden blir den totalt okontrollerade situation som vi har i dag och ju större kaos det är, desto större utrymme får människosmugglarna, menar Jens Nilsson.

Det samma gäller när FN kommer med en begäran om att ta emot flyktingar.

– När FN kallar, då ställer Sverige upp. Jag kan bara konstatera att samma syn inte gäller hos alla medlemsländer, säger han.

På de hemsidor och facebookflöden som ÖP tidigare refererat till framgår det med all tydlighet att Sverige och Tyskland står högt upp på önskelistorna bland flyktingar som vill rädda sig undan krig.

– Främsta orsaken till det är att vi är kända som liberala länder. Alltså liberala när det gäller att ta emot flyktingar.

– Sveriges rykte går ända tillbaka till 70-talet när vi tog emot chilenare. Likaså under Balkankriget så var vi ett land som ställde upp, förklarar Jens Nilsson.

För att det ska kunna bli någon ordning på flyktinghanteringen så krävs att 28 medlemsländer enas om en gemensam linje.

– Med en solklar politik som alla ställer upp på så kommer initiativet tillbaka till oss. Kan vi styra flyktingströmmarna och fördela dem på ett rimligt sätt inom EU så har vi kommit en bra på vägen. I dag styrs i stället hela flyktingtrafiken av människosmugglare, konstaterar Jens Nilsson.

I EU-parlamentet får delegaterna löpande uppdateringar om hur flyktingströmmarna ser ut.

– I huvudsak handlar det ju om två vägar att ta sig till Europa. Många syrier har hyfsat god ekonomi och då går den enklaste vägen genom Turkiet där man köper en illegal resa till exempelvis Sverige.

– De som kommer via Libyen är i en annan situation. Det kan röra sig bland annat om syrier som inte har pengar, men framför allt kommer afrikaner den vägen. I Libyen råder fullt krig och det är brutalare kriminella som styr flyktingtrafiken där.

Det är företrädesvis från Libyen den trafik gått som vi sedan sett sluta i massdrunkningar på Medelhavet.

– Men den är nästan lika förjäklig den trafik som går över Turkiet. Tänk att kanske ha sålt sitt hus och gjort slut på alla besparingar för att sedan luras av en helt förvanskad bild av Sverige, konstaterar Jens Nilsson.

Här är de rena lögnerna som lurar flyktingar till Sverige

Hinner inte dementera ryktena på Facebook

Falska pass en egen industri