Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Nilsson går för långt

Svar till Jens Nilsson (S), som i en insändare 17 november 2011 skriver att Moderaterna måste ta ansvar för äldreomsorgen.

Självklart är det oacceptabelt att gamla och svaga far illa på grund av brister i omsorgen. Oavsett utförare av vård och omsorg ska man kunna lita på att den är trygg och håller hög kvalitet. För oss moderater spelar det ingen roll om verksamheten drivs av en kommun, ett landsting eller någon fristående aktör - den ska hålla hög kvalitet.

Jens Nilsson (S) påstår att Moderaterna är ansvariga för skandalerna inom ett privat vårdföretag. Det är att gå för långt. Låt oss vara tydliga med att kommunerna har ett stort ansvar för äldreomsorgen, även den som bedrivs i privat regi. Om kvalitet och trygghet inte håller måttet måste krav ställas på att det åtgärdas. Sker inga förbättringar ska ansvar eller kontrakt för verksamheten kunna dras in. Det gäller oavsett vem som driver verksamheten.

Jens Nilsson skriver att Moderaternas ekonomiska politik drar undan resurser för kommunerna, och att resultatet därför blir brister i äldreomsorgen. Det stämmer inte. 2010 beslutade Alliansregeringen om ett tillfälligt bidrag på 17 miljarder kronor till kommunsektorn. För 2011 tillförde Alliansregeringen 8 miljarder kronor, varav 5 miljarder kronor utgjorde en permanent ökning av det generella statsbidraget till kommunsektorn.

Alliansregeringens politik har sammantaget medfört 38 miljarder i tillskott till kommunsektorn i nivåhöjning 2010 jämfört med 2006. Genom tillskotten har kommuner och landsting getts bättre förutsättningar att värna och stärka kvaliteten i välfärdstjänster som äldreomsorg, sjukvård, skola och utbildning.

Under förra mandatperioden avsatte regeringen nära fem miljarder kronor för att utveckla kvaliteten i äldreomsorgen. Det infördes också åtgärder för bättre uppföljning samt ett nationellt system för öppna jämförelser.

Dessutom har Moderaterna i dagarna tillsatt en grupp som ska ta fram en ny, samlad politik för äldre. Så tar vi ansvar för välfärden och för Sveriges framtid.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel