Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson vill bli norra Sveriges representant i EU-parlamentet

/
  • I Bryssel är svensken med den kufiska klädstilen också känd för att vara kunnig och enveten försvarare av den nordiska glesbygden.
  • Jan Eliasson landade denna dag varken i Darfur, Teheran eller New York, utan  på Frösön där det första han såg var en reklamskylt från Milko. ”Välkommen till messmörets huvudstad”, stod det. Det kändes verkligen att jag kommit långt ut i landet.
  • Jens Nilssons satsar hårt på att bli EU-parlamentariker. Oavsett hur det går slutar han som kommunstyrelsens ordförande i Östersund nästa år.
  • Ingrid Segersten skulle ha röstat på Jens Nilsson, men hon vill hellre att han stannar som kommunalråd.  ”Vi behöver dig här.”
  • Jens Nilsson gör ett stopp på hemmaplan i Folkets Hus. Hans röda hängslen har blivit hans politiska gimmick.

Kommunalrådet i Umeå försökte få honom att säga ja till ett nytt Stornorrland.
Annars riskerade han tappa västerbottningarnas stöd.
Jens Nilsson vägrade - men blev ändå skogslänens s-kandidat i EU-valet.

Annons

Måndag i mitten av maj: Utanför Filmstaden i Östersund står en äldre man i tweedkavaj med sidenscarf i fickan.

Det är Jan Eliasson, superdiplomaten som vi är vana att se på omringad av livvakter i något flyktingläger eller nedsjunken i en skinnfåtölj i Vita huset.

Nu står han på gågatan och delar han ut flygblad med texten ”Kryssa Jens Nilsson”. Han ser på samma gång världsvan och lite bortkommen ut.

kampanjens huvudperson, kommunalrådet Jens Nilsson i sin vanliga politikeruniform; jeans och röda hängslen.

Det är socialdemokraternas kampanj inför EU-parlamentsvalet som pågår. Just den här dagen har Jens Nilsson, nummer sex på partiets valsedel, fått tyngsta möjliga draghjälp. Jan Eliasson infriar ett gammalt löfte om att stötta i valet. De delar åsikten att lokalpolitik och Europapolitik inte längre går att skilja åt.

– 60 procent av besluten i kommunfullmäktige har kopplingar till EU, säger kommunalrådet.

en plattform inom EU, om än liten. Han har suttit nio år i EU:s regionkommitté, ett rådgivande organ i det stora EU-maskineriet. Han har varit med på ett hörn och påverkat strukturfondernas utformning, de som ska jämna ut skillnaderna mellan små och stora orter inom EU. Han har grundat flera nätverk för små regioner och sedan ett par år tillbaka sitter han i Europarådet.

De som har sett honom i korridorerna på Brysselkontoret säger att han sticker ut i stimmet av svarta Armanikostymer. En rufsig man i jeans och hängslen.

Han medger att stilen blivit en gimmick med tiden.

– Numera törs jag nästan inte byta för då känner de inte igen mig. Jag klär mig som jag gör hemma och jag har aldrig fått några kommentarer. Jag blir respekterad för vad jag gör.

som ÖP talat med är inte lika säker. Det finns en risk att klädstilen provocerar en del.

”Personligen tror jag det är bra att ta seden dit man kommer. Men han är åtminstone konsekvent”, säger tjänstemannen.

Samma källa säger att svensken med den kufiska stilen är inte bara känd för sin klädkod, utan också för att vara påläst och envis i kampen för ”Norra Europas glest befolkade områden”:

”Om han är respekterad? Ja, det tror jag man kan säga. Han har gjort avtryck. Kunnig är han, i synnerhet i strukturfondsfrågor. Och han är duktig på att förena hemmaperspektivet med det europeiska.”

180 mil norr om Bryssel, hemma i Lugnvik, har Jens Nilsson sin andra politiska plattform. Där kan man se honom på lördagspromenad med familjens svarta pudel eller höra honom lägga ut texten om EU-parlamentsvalet i Pumpmakargränds kvartersgård.

– Det är viktigt att få iväg våra sympatisörer till valurnorna. Förra valet fanns det flest soffliggare bland socialdemokraterna.

Jens Nilsson har socialdemokratin i blodomloppet.

– Fast jag har fler bönder än arbetare i släkten, säger han.

och mamman hemmafru. Hemma i Forsby utanför Gävle var det två saker som gällde: fotboll och Unga Örnar. Jens Nilsson var förbundssekreterare i Unga Örnars riksförbund när han blev förälskad i en av medlemmarna. Hon var från Östersund och hette Annmari. Nu är de gifta sedan länge och dottern Kata har hunnit fylla 16.

Sedan 1996 är han ordförande i kommunstyrelsen. Han är inte den sortens kommunalråd som dyker ner i detaljplaner. Jens Nilsson pratar hellre om regional utveckling än om rondeller på Rådhusgatan.

”Han tänker strategiskt, ser tidigt vad som är på gång och funderar på hur man ska påverka utvecklingen”, säger en medarbetare.

När han är upptagen med regionnätverk och Mittnordensamarbete håller kollegan och nära vännen AnnSofie Andersson ställningarna på hemmaplan.

men konflikträdd och lägger gärna ”svårare ärenden” på sina medarbetare”, säger en politisk motståndare.

Oavsett hur det går i EU-valet är han inne på sin sista mandatperiod som kommunstyrelsens ordförande. Vad han ska göra om han inte kommer in i EU-parlamentet vill han inte prata om.

Opinionsmätningarna visar att han har chansen. Han är enda socialdemokraten från Norrland som har en rimlig chans att bli vald.

Men det var inte självklart att han skulle bli skogslänens kandidat. Kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund (S), försökte pressa honom att ändra sig i regionfrågan. Om inte Jens Nilsson ställde upp på ett nytt stornorrland med fyra norrlandslän kunde han inte räkna med de västerbottniska s-distriktens stöd. Jens Nilsson vägrade.

Idag vill han tona ner framstöten från Holmlund.

– Jag sa direkt att jag står för min åsikt, så frågan dog rätt snabbt.

land och rike runt på valturné. Den här gången driver han kampanj på flera fronter. Han är inte känd som en spjutspets inom nya medier, första egna hemsidan uppdaterade han inte på flera år. Men när ombudsmannen Stefan Wikén hjälpte honom lägga upp en kampanjsida blev han intresserad på riktigt. Nu syns han både på Facebook och Twitter.

Men på gågatan i Östersund är det fysiska möten som gäller. Några stannar till med lätt förvåning i blicken när de känner igen Jan Eliasson.

Andra viker undan av ren reflex.

– Ska du rösta i EU-parlamentsvalet?

– Nej, jag har inte tid.

En ung, clownmålad kvinna med skylt på magen närmar sig. Hon går fram och kramar Jan Eliasson.

Det är möhippa och den blivande bruden har inte en aning om att det är landets förre utrikesminister hon kramat.

Jens Nilsson skrattar och trivs. Frågan är om han är för positiv till EU för att få röster i ett län som är fullt av EU-kritiker. Själv påstår han att jämtar och härjedalingar inte längre är EU-motståndare i någon högre grad.

som media odlar. Jämtarna insåg tidigt att vi kan dra nytta av EU-medlemskapet. Sedan världens största EU-motståndare, Kalle Andersson i Krokvåg sa att han skulle rösta på mig så tror jag att allt är möjligt.

Mer läsning

Annons