Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Runnberg: 2010-talet var decenniet när Sverige tvingades bygga tältläger åt flyktingar

Denna text utgör femte och sista delen i ledarredaktionens serie "Så var 2010-talet", om utvecklingen för fem centrala politikområden under decenniet. Läs tidigare delar här på sajten.

När DN:s kulturchef Björn Wiman sammanfattade de viktigaste texter hans redaktion publicerat under 2010-talet var den första han kom till "Hatet som gör mig politiskt deprimerad" (120208) av journalisten, författaren och vänsterdebattören Maria Sveland.

Artikeln handlar om hur högerextremismens tankesätt breder ut sig och vilka tecken i tiden som finns på detta. Sveland ser dem överallt:

"Det allmänna politiska klimatet (är) så att det som förr betraktades som tokhöger med drag under galoscherna allt oftare slinker in och sipprar ner. Dyker upp där man minst anar det."

Sveland exemplifierar med ett inslag i Aktuellt i SVT där reportern Bert Sundström åker till sin hemstad Borlänge och noterar förändringarna. Invandrarna kom detta år inte längre från Sydeuropa och Finland, utan 97 procent kom från Somalia.

Sveland är i kulturartikeln rejält upprörd över att Sundström rapporterar att hälften är analfabeter ("vad nu det har med saken att göra"). I den efterföljande debatten i studion, mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) under rubriken "Hur mycket invandring tål Sverige?" fälls yttranden som får Sveland att beklaga en samhällsutveckling där det "plötsligt är en sanning att somalier är en svårintegrerad grupp".

Svelands position var uppenbart grindvakten ute på korståg mot det växande antalet rasister, en under 2010-talet dominerande utgångspunkt som sköt upp en nödvändig debatt och politikutveckling alldeles för länge.

Visserligen har debatten, särskilt i sociala medier, hårdnat, men det ändrar inte att det är sant att analfabeter från Somalia är en svårintegrerad invandrargrupp. Stadsdelen Sundström rapporterade ifrån 2012 noterades detta decennium för landets lägsta utbildningsnivå och landets näst lägsta sysselsättningsgrad (28 procent av de vuxna).

Hur ska segregationen kunna motverkas om vi inte kan formulera problem och beskriva konkreta åtgärder? Stadsdelen i reportaget byggdes för 3 500 invånare. Nu tyder vattenförbrukning och sopavfall på att 6 000-10 000 bor där, vilket visar att den interna fördelningen i Sverige behöver hanteras.

När M:s migrationsminister Tobias Billström fick i uppdrag att ta fram ny migrations- och integrationspolitik för M lyfte han volymfrågan och bostadsbristen. Då läxades han upp av sin egen statsminister Fredrik Reinfeldt som inskärpte att invandring varit ett historiskt framgångskoncept. Det har den helt klart varit, men för att den ska bli det i framtiden behöver åtgärder vidtas.

2010-talet innebar att migrationspolitiken seglade upp som ett av de viktigaste politikområdena för väljarna. Det beror på Sveriges problematiska kombination av högst mottagande per capita av flyktingvågen 2015 i hela EU, en av Europas sämst fungerande bostadsmarknader och längst tid från asylansökan till egenförsörjning i hela OECD.

Högst mottagande och lägst egenförsörjning har präglat 2010-talet, i kombination med den plötsliga politikomläggningen till EU:s mest restriktiva regler i november 2015, när kravet på asylansökan i första ankomstland i EU länge övergivits och ett stort antal asylsökande passerade ett flertal länder med Sverige som mål.

Kulmen 2015 ledde till hastigt ökande segregation i ett samhälle dåligt förberett på integration, vilket följer med politiken på många områden under 2020-talet.

Kraftiga resurser måste tillföras utbildningssektorn och åtgärder för att mixa elevunderlagen vidtas, arbetsmarknaden måste förändras rejält för gruppen lågutbildade nyanlända, bostadsmarknaden måste liberaliseras i kombination med nya inslag av social housing, vård och tandvård måste förstärkas, brottslighet i utsatta områden motverkas kraftfullt och principen om egenförsörjning vid anhöriginvandring måste råda.

Reinfeldt visste det när han höll 2010-talets viktigaste och mest kontroversiella tal om migrationspolitik - "öppna era hjärtan". Han hade rätt. Det blir inte lätt, men Sverige måste gå vidare ändå. Problemen måste upp till ytan, resurserna måste fram, liberaliseringarna måste bli verklighet. Bara då kommer utsagan om att invandring varit historiskt gynnsam för Sverige att ha giltighet också i framtiden.