Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Runnberg: Hade du också Stefan Löfvens löftesbrott som väckarklocka i telefonen?

Annons

Arbetsförmedlingen har ett något missvisande namn. Den förmedlar nästan inga jobb; det är inte genom att annonsera ut lediga tjänster där som anställande företag hittar sina nya medarbetare. Istället är uppföljning av läget för de arbetslösa, och om de gjort det som ankommer på dem själva, som blivit det primära uppdraget.

Hade statsminister Stefan Löfven levererat det han hade som central målsättning att göra skulle Arbetsförmedlingen nog inte ses som en så central myndighet som den kommit att bli.

S var lealöst efter Håkan Juholts partiledartid, ett parti i behov av en uppgift och en berättelse. Efterträdaren Löfven gick in för jobbpolitiken och hade efter ett år gått om Reinfeldt i väljarförtroende.

Det var för att han lät som en skiva som hakat upp sig. Förtroendet för Arbetsförmedlingen skulle upp och Sverige skulle ha "EU:s lägsta arbetslöshet 2020". Det var budskapet som hamrades in oavsett frågeställning. Ekots lördagsintervju med Löfven året när svenskarna faktiskt trodde på Löfvens utfästelser (SR, 130525) är i dag märklig lyssning.

Att 16 procent av LO-medlemmarna stöder SD? "Jobben". Att det är kravaller i Husby? "Jobben". Det var ett universalsvar. Löfvens insisterande på att målsättningen i sig hade stora värden fungerade samlande i S och skulle prägla all politik.

"Alla ministrar får svara på frågan oavsett vilket departement man styr eller finns på. Hur bidrar du till lägre arbetslöshet? Det är det som är finessen med att ha fokus, bestämma sig, sätta upp mål".

Sverige skulle återindustrialiseras! En industrikansler och en innovationskatapult skulle greja det!

Ungdomsarbetslösheten skulle utrotas: "Det blir ingen arbetslöshet längre än 90 dagar. Inom 90 dagar ska du ha ett jobb, en praktik, eller en utbildning, eller kombination av detta". Löftena talades in som väckarklocksignaler i en app som S lanserade!

Förslagen hade ingen hejd: Moderna beredskapsjobb, utbildningskontrakt, snabbspår, extratjänster, traineejobb. Sverige skulle återindustrialiseras! En industrikansler och en innovationskatapult skulle greja det!

Nu vet vi.

Trots en utdragen högkonjunktur bröt Löfven grundligt mot sina jobblöften. I stället för att uppnå målen har utvecklingen gått åt motsatt håll. Sverige har rasat i EU:s liga för arbetslöshet, och ligger nu på plats 23 av 28 länder. Vi har bara Grekland, Spanien, Frankrike och Italien efter oss.

90-dagarsgarantin för unga blev ett fiasko, trots trixande i efterhand med hur måluppfyllelsen skulle mätas. Att en ung arbetslös blir uppringd av någon på arbetsförmedlingen räknas numera som en insats, oavsett om den arbetslöse svarar i telefon eller ej!

Dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) sade 2014 att hon behövde fyra år på sig att höja förtroendet för Arbetsförmedlingen. Det har nu fallit till det sämsta i Myndighetssverige – en procent av svenskarna uppger sig ha förtroende för S paradmyndighet.

Ridå, Stefan Löfven.