Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerand blir polisområdeschef i Jämtland

Nuvarande länspolismästaren Stephen Jerand blir områdeschef i Jämtland i den nya polismyndigheten. Han kommer att styra över samma geografiska område som i dag, men delvis andra arbetsuppgifter väntar.
– Det blir en positiv förändring, vi kommer närmare medborgarna och det är en av anledningarna till att jag sökte mig till polisyrket från början.

I dag är Jämtlandspolisen en egen myndighet men efter årsskiftet kommer Sveriges 21 polismyndigheter att bilda en enda myndighet uppdelad på sju regioner. Jämtland kommer att ingå i region nord tillsammans med Västernorrlands, Västerbottens samt Norrbottens län.

I den nya organisationen kommer ansvaret för ekonomi, kommunikation och HR att ligga på ett nationellt plan.

– Vi kommer att kunna ägna oss mer åt kärnverksamheten. Det handlar om att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Men det finns också utmaningar med den nya organisationen. Polisen i region nord, där Jämtland ingår, har en enorm yta att täcka in, strax över halva Sverige.

– Avståndsproblematiken försvinner inte, men att vi blir en myndighet gör att vi enklare kan flytta resurser mellan länsgränserna.

ÖP har tidigare skrivit om svårigheten med att rekrytera poliser till länets ytterkanter. Stephen Jerand skulle vilja se att rekryteringen kunde påverkas lokalt.

– Då kan man rekrytera personer från länet som man vet kommer tillbaka, speciellt folk som kanske är lite äldre och redan rotade i länet, säger Stephen Jerand och lägger till att han ska verka för att rekryteringen kan påverkas mer lokalt.

– Det finns utmaningar, allt är inte löst med en ny organisation, det är nu arbetet börjar.

Läs också:

Ny polisorganisation oroar – 21 myndigheter ska bli en enda

Poliserna blir fler – men inte i glesbygden