Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JGY måste rätta felen i organisationen

Skolinspektionen har slagit ner på Jämtlands gymnasieförbund. Varken Komvux eller Elevhälsan är organiserade enligt skollagen.

Annons

Skolinspektionen gjorde tillsyn vid JGY och fann att flera verksamheter inte var organiserade som lagen kräver.

Gymnasieförbundet som bildats av Bräcke, Ragunda, Krokom och Östersunds kommuner. Vad förbundet ska och får göra styrs av förbundsordningen.

I denna finns varken Komvux och särvux som JGY uppenbarligen driver med. JGY borde upphöra med dessa verksamheter eller se till ägarkommunerna för över verksamheterna till JGY, menar Skolinspektionen.

Det senare är ett alternativ som styrelsen för JGY ska ta upp på nästa sammanträde 26 september, enligt förbundsdirektör Mikael Cederberg, JGY:s högste chef.

– Ett annat alternativ är att upphandla. Men det blir en fråga för styrelsen.

För de omkring 550 personer som går på någon kommunal vuxenutbildning kommer kurser att rulla på som vanligt, lovar Mikael Cederberg.

– Problemet ligger i förhållandet mellan JGY och kommunerna som äger förbundet. Däremot säger inte Skolinspektionen att Elevhälsan eller vuxenutbildningen drivs på ett dåligt sätt, säger Mikael Cederberg.

Vad gäller Elevhälsan har förbundet köpt tjänster av personal som är anställd av ägarkommunerna. Något som inte är tillåtet, enligt Skolinspektionen.

– Vi handlade utifrån att det skulle vara korrekt, vilket det alltså inte är enligt Skolinspektionen. Vi ska låta Östersunds kommunjurist titta närmare på detta.

• Är det pinsamt att göra organisatoriska missar så här?

– Ja, nej, det skulle jag inte säga. Det är en väldigt snårig juridik, även för juristerna.