Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jijnjevaerie sameby håller på att kollapsa

Jijnjevaerie sameby i Hotagen håller på att kollapsa. Det finns inte längre några renskötarfamiljer i samebyn som kan leva på enbart rennäringen.

Svenska Samernas Riksförbund, SSR, och Jijnjevaerie sameby presenterade på torsdagen en gemensam rapport som är ett rop på hjälp.

Rapporten överlämnades tillsammans med en begäran om inrättande av en kriskommission till landsbygdsdepartementet.

– Den svenska rennäringen har under de senaste åren utsatts för accelererande negativa effekter på grund av den relativt stora tillväxten av rovdjur inom renskötselområdet, säger Anders Blom, förbundsdirektör vid SSR, och fortsätter:

– Situationen har nu nått sådan omfattning att rennäringens framtid allvarligt äventyras.

Jijnjevaerie är utsatt för ett högt rovdjurstryck av framför allt lodjur och ligger dessutom i ett av de björntätaste områdena. Och enligt SSR har rapporten tagits fram för att visa hur dagens rovdjurspolitik drabbar en enskild sameby.

”Det har nu gått så långt att den fortsatta renskötseln äventyras i såväl den aktuella samebyn som dess omkringliggande byar”, står det i rapporten.

I Krokoms kommun finns också samebyarna Jovnevaerie och Njaarke och där är situationen i stort sett densamma.

I den 60-sidiga rapporten finns bilder på hur en björnhona med fjolårsunge varit inne i en kalvande renhjord och dödat minst nio kalvar som hittades.

”Endast denna förlust överstiger hela den ersättning som utbetalas till samebyn per år för skador orsakad av björn”.

Det konstateras vidare i rapporten att rovdjuren är den största konsumenten av renkött. Och trots att priset på renkött är rekordhögt minskar antalet slaktade djur.

Jijnjevaerie sameby har drygt 50 medlemmar och för närvarande 3 500 renar. Med högsta tillåtna renantal, 4 800, skulle samebyn årligen kunna producera 2 500 renar till slakt utan predation.

Men en förutsättning är att det finns 80 procent vajor i hjorden, vilket inte är fallet på grund av rovdjurstrycket.

Samebyn slaktade 99 renar 2009/2010. Under 2010/2011 har hittills 532 renar slaktats.

Situationen är kritisk för Jijnjevaerie och SSR kräver att det totala rovdjursantalet inom samebyn omedelbart måste reduceras, det vill säga under våren 2011. Och att det ska ske på statens ansvar och bekostnad.

”Det finns ingen tid att invänta de pågående utredningarna, utan det krävs omedelbara insatser för att förbättra situationen”, fastslår SSR i rapporten.