Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jill dyker djupt i country

Jill Johnson ville förklara country för svenska tv-tittare. Resultatet blev en musikalisk resa genom sydstaternas kultur.

Med namnkunniga gäster undersöker hon rasism, homofobi och manlighet i den amerikanska folkmusiken.

"Du har kanske bara träffat fel sorts män?"

Karin "Kakan" Hermanssons svar kommer blixtsnabbt: "Jag har träffat rätt sorts kvinnor".

Hon sitter på flaket till en pickup i Tennessee och får höra från en kvinnlig anhängare till Tea Party-rörelsen att hon borde försöka välja bort sin homosexualitet. Kakan Hermansson är gäst i tv-serien "Jills veranda" som sänds i SVT1 med start den 22 januari. Serien är inspelad i Nashville där Jill Johnson tillsammans med sex svenska gäster utforskar country och den kultur som omgärdar musiken.

– Det var både fantastiskt och vidrigt, säger Kakan Hermansson.

– Hur många förhåller sig till homosexualitet och rasism i Nashville, det var skitjobbigt, jag grät skitmycket.

Jill Johnsons ursprungliga idé var att göra tv för att försöka förklara country för den svenska publiken. Tillsammans med namnkunniga countrymusiker spelar hon och gästerna in nya versioner av klassiska låtar.

– Jag ville reda ut countrymusiken, som jag tycker är en missförstådd genre. Sedan hamnade den här lilla idén i händerna på Agnes som gjorde något mycket mer matnyttigt och djupare av den, säger sångerskan.

Agnes, det är Agnes-Lo Åkerlind, känd för bland annat serien "Danne och Bleckan" som hyllades när den sändes på SVT Play.

– I programmet är det mycket som bara händer, mycket musik, ett porträtt av Jill och av våra gäster. Men de har med sig var sin fråga som har sitt ursprung i country och som man kan dra större växlar på, säger Agnes-Lo Åkerlind.

Såväl vithet och rasism som homofobi och könsroller avhandlas i serien.

– Jag har lyckats vara i Nashville i 13 år utan att se politiken i det här. Eller jag har väl valt det någonstans, jag kanske inte är den personen. Det är den största lärdomen och den finaste erfarenheten i den här serien, att den dörren har öppnats. Det blir ju faktiskt rikare för mig nu, säger Jill Johnson.

I det sjätte och avslutande avsnittet heter gästen Kristian Gidlund. Programmet spelades in i maj, bara månader innan den folkkäre musikern och bloggaren gick bort i sviterna av sin cancer. Gidlund var en stor countryfantast och resan till Nashville var för honom en dröm som gick i uppfyllelse.

– Det var fantastiskt att spela med Kristian. Sångmässigt var han så mycket bättre än han trodde själv. Det var kul att få vara med om hans upplevelse. Jag tror att han stängde av allt annat när han var där. Om det så bara var för en tre minuter lång låt så tror jag inte att han tänkte på något tråkigt då, säger Jill Johnson.