Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jills veranda"-Doug till Östersund

Doug Seegers – känd från SVT:s "Jills veranda" kommer till Östersund för en spelning.

Han spelar tillsammans med band på Gamla Teatern i Östersund 27 juni, på endagsfestivalen RRR 2014.

Seegers är en hemlös gatumusiker i Nashville, USA, som blev presenterad för svenska folket genom SVT:s program ”Jills veranda”.

Med sin sångröst och låten "Going down to the river" imponerade han stort på Jill Johnson och Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson.

I programmet fick Doug Seegers även möjligheten att spela in sin låt i Johnny Cashs studio Cash Cabin.

Avsnittet sågs av 540 000 tittare när det sändes i början av mars.

11 mars hade 100 000 sett programmet i efterhand på SVT Play och SVT:s klipp med låten hade delats på nätet över 19 000 gånger.

"Going down to the river", som finns på Spotify, har onekligen gjort succé hos svenskarna. För tillfället ligger den etta på Digilistan över mest nedladdade låtar, och den är etta på svenska Itunes-listan.

Det har även skapats en svensk Doug Seegers-grupp på Facebook, och Weeping Willows har framfört låten live.

I en intervju med SVT 7 mars berättar Doug Seegers att han är rörd över responsen.

– Min vän Stacy berättade att folk hade skrivit till mig på nätet och att jag behövde ta mig till en dator. När jag läste alla fina kommentarer började jag nästan gråta. Det var svårt att ta in.

– Jag är så glad för all uppskattning jag fått från Sverige. Nu vill jag åka till Sverige och tacka alla med en konsert tillsammans med Jill. Jag älskar Jill. Jag vill åka nu!, säger han till SVT.

Han berättar också att han numera inte längre är hemlös utan har hittat ett billigt boende.

– Jag lever ett enkelt liv. Jag har ingen dyr livsstil, säger han och berättar att han har förhoppningar om att spela in en skiva, enligt SVT.

Genom en bekant i sin lokala kyrka har han kommit i kontakt med ett skivbolag. Förutom "Going down to the river" har han spelat in två låtar till, och hoppas att bolaget ska ge ut hans musik.

Doug Seegers kommer från New York och har haft ett turbulent liv.

För 30 år sedan i Austin, Texas, spelade han i samma band som den kände musikern Buddy Miller, under artistnamnet The Drifter.

I intervjun med SVT berättar han om ett liv med drog- och alkoholmissbruk och hemlöshet. Han har varit fri från drogerna i mer än ett halvår och beskriver mötet med Jill och Magnus som en välsignelse.

– Det här är min belöning från Gud för att jag fått ordning på mitt liv. Han visar mig vad jag faktiskt kan göra med mitt liv. Hela den här resan från inspelningen av låten med Jill och Magnus till alla reaktioner nu har varit "mind-blowing", säger han till SVT.

Seegers är en del av startfältet på endagsfestivalen RRR 2014 – Rolling Rootsy Revue – som arrangeras på Gamla Teatern.

Där kommer även amerikanska Jason Isbell & The 400 Units att spela. Isbell var tidigare medlem i gruppen Drive-By Truckers och som soloartist har han gett ut fyra album, varav det senaste – "Southeastern" – kom i fjol.

Det här är första gången han besöker Sverige med sitt band The 400 Units.

Hans låt "Alabama pines" blev 2012 utsedd till årets låt på AMA-galan, Americana Music Association.

Låten ”Elephant” från senaste skivan handlar om cancer och har blivit en kampsång mot cancer över USA. På samma album finns även "Stockholm" som handlar om hemlängtan.

Fler akter tillkommer till festivalen. Under den närmaste månaden kommer hela artistgalleriet presenteras. Det blir totalt åtta artister och band inom americana-genren, både svenska och internationella.

Tanken med festivalen på Gamla Teatern är en heldag med musik som börjar med lokala akter i teaterns trädgård under eftermiddagen.

På kvällen blir det konserter inne i salongen, och även något eller några lokala band ute i trädgården.

Det är bokningsbolaget Rootsy Live som ligger bakom att Doug Seegers kommer till Sverige. Festivalen på Gamla Teatern arrangeras tillsammans med Ideella Föreningen Popgeni, Estrad Norr, Umeå 2014 Kulturhuvudstad, Sensus studieförbund och Gamla Teatern.

RRR 2014 – som kallas för Sveriges första americana-festival – är en ambulerande festival som gör sitt avstamp i Östersund. Sedan följer Uppsala (28 juni), Stockholm (29 juni) och Falkenberg (1 juli).

Biljetterna till samtliga kvällar släpps på måndag, 24 mars.