Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy har dukat upp smörgåsbordet

Picasso och Bengt Lindström, Lena Cronqvist, Birgit Ståhl-Nyberg och Berta Hansson, Lennart Rodhe, Olle Bonnniér och Primus.

Med flera.

För alla konstintresserade står ett varierat och smakrikt smörgåsbord uppdukat på Ahlbergshallen från om med lördag.

Anledningen är att Östersunds konstklubb fyller 70 och vill fira det genom att visa musklerna.

Därför har man låtit lokale konstnären Jimmy Dahlberg välja ur klubbens samlingar och ställa samman en utställning med tavlor han gillar.

– Fantastiskt kul jobb. Jag fick uppdraget i fjol och har gått igenom samlingarna på något hundratal verk.

Hur har du valt?

– Tja, sånt jag gillar. Här finns väldigt mycket spännande konst, som deponerats i kommunens lokaler, så jag har lånat in ett 30-tal verk därifrån de här veckorna som utställningen pågår.

Konstklubben bildades 1944 som en reaktion eller motkraft mot länets konstförening, som då ansågs vara lite gammalmodig av en yngre generation konstnärer och konstsamlare. Klubben ville främja den nya konsten.

Och här finns alltså både Picasso och en rad numera uppburna svenska konstnärer. Exempelvis en mycket tidig naturbild av Lena Cronquist.

De tidigaste som ställs ut köptes in på 40-talet, den nyaste köptes i fjol.

– Jag har medvetet valt ganska många lokala konstnärer, här finns flera som jag gillar skarpt.

Och om du fick välja något verk som du skulle vilja ha hemma på den egna väggen?

– Hmm, det var svårt. Jag är väldigt förtjust i en tidig Bengt Lindström, som inte alls är målad i den stil som han är mest känd för. Men det är nästan omöjligt att välja.

Bilderna på verken kunde Jimmy bara se på små bilder i datorn, där han också gjorde upp en plan för hur de skulle hängas. En plan som visade sig fungera utmärkt i lokalerna.

I det övre rummet har han hängt ganska sparsmakat, där finns också ett par Reuterswärd. I de nedre rummen hänger grafiken på en vägg, mer färgstarka bilder på motsatt vägg och i entrén är det också ganska sparsmakat.

– Jag vill ju inte att de ska ta ut varandra. Men lokalerna är fina, man blir sugen på att göra en egen utställning, skrattar Jimmy.