Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy Olsén uttagen att köra EM-final

Strömsunds Jimmy Olsén är uttagen att köra EM-final för Sverige i Ryssland.

– Det blir en 380-milsresa, berättar pappa Hans-Olof.

Den unge jämten, som bara är 17 år, var något av svensk isracings stora glädjeämne i fjol. Han överraskade stort och var bland annat med om att köra hem ett historiskt SM-guld i lag för Strömsund.

Därför är det helt i sin ordning att Olsén är nominerad som en av två svenska förare till EM-finalen i Kamensk Uralski i Ryssland. Förbundskapten Ola Westlund har även tagit ut Vargarnas Daniel Henderson.

EM-finalerna riktar sig uteslutande till yngre talanger. Inga förare som kör VM-serien brukar därför vara aktuella.

Eftersom det bara är två ryska förare till start i EM finns det vissa möjligheter för Jimmy Olsén att placera sig.

– Ja, jag tror Jimmy har en bra chans. Han har också utvecklats bra sedan i fjol. Här i Strömsund har han under hela december fått träna med Frank Zorn (en av världens främsta förare) och fem tjecker.

Det stora lyftet är kanske den nya cykel som Zorn hjälpt till med att konstruera.

– "Frankie" har hjälpt honom med de rätta inställningarna. Dessutom betyder det mycket rent psykiskt att Frank har byggt cykeln.

EM-finalen körs i Kamensk Uralski i Ryssland helgen 22–23 februari. Det blir alltså en nätt liten tripp på nästan 400 mil.

– Vi har räknat att det är 380 mil från Strömsund.

Blir det personbästa när det gäller reslängd?

– Ja, jag har åkt till Ural förut, men Kamensk ligger bortanför. Det blir personrekord i resa både för Jimmy och mig, avslutar Hans-Olof, som förstås följer med och stöttar sin son.