Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JK tvingar länsstyrelsen att be sameby om ursäkt

En sameby kommer att få en ursäkt från länsstyrelsen i Jämtlands län. Men den har inte kommit fram till det själv.

Det är Justitiekanslern, JK, som tagit länsstyrelsen i örat. JK har funnit att länsstyrelsen allvarligt brustit i sin hantering av frågor om jakträtt i samebyn Ruvhten Sijte i västra Härjedalen.

Det är den näst sydligaste av Sveriges 51 samebyar och finns huvudsakligen inom Tännäs socken.

"Länsstyrelsen beklagar djupt det inträffade och har startat en översyn av rutinerna för handläggningen av den här typen av frågor.

Länsstyrelsen kommer också att be samebyn Ruvhten Sijte om ursäkt", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

JK pekar på att samebyn inte har betraktats som part när länsstyrelsen beviljat enskilda personer att jaga älg och björn inom det område där Ruvhten Sijte bedriver renskötsel.

Samebyn har inte en enda gång under 2011, 2012 och 2013 fått yttra sig om de ansökningar om älgjakt som länsstyrelsen fått.

JK konstaterar att den enda kommunikation som länsstyrelsen haft med Ruvhten Sijte är att den skickat kopior av de fattade besluten under 2011 och 2012.

Med häpnad noterar JK även att företrädare för samebyn var tvungna att kontakta länsstyrelsen för att få del av de jaktbeslut som fattades under 2013.

"Justitiekanslern anser att denna handläggning står i direkt strid mot förvaltningslagens krav på kommunikation och därför riktas allvarlig kritik mot Länsstyrelsen", står det i pressmeddelandet.

I sin kritik ålägger JK länsstyrelsen att be Ruvhten Sijte om ursäkt.