Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO dömer ut häktet

Justitieombudsmannen, JO, har inspekterat häktet i Östersund och domen är hård. Lokalerna är direkt olämpliga, menar JO.

Det var i december som företrädare för JO genomförde en oanmäld inspektion av Kriminalvårdens häkte i Östersund. Häktet har varit en provisorisk lösning sedan 2006 och att det fortfarande är en provisorisk lösning är en sak som JO slår ner på i sitt uttalande.

Efter att ha tittat på lokalerna och talat med både personal och intagna säger JO i ett uttalande att "Jag ställer mig ytterst tveksam till om den nuvarande utformningen av verksamheten är förenlig med lagstiftarens intentioner rörande behandling av intagna i häkte".

Det JO bland annat slår ner på är att häktade utan restriktioner inte har någon möjlighet att vistas i gemensamhet med andra, vilket det enligt häkteslagen ska ges möjlighet till. "Isoleringsgraden för intagna i häktet Östersund blir betydligt högre än i andra häkten", skriver JO.

I cellerna finns fönster belagda med film vilket gör att det i princip inte går att se dagsljus och när den rastgård som finns dels är mycket liten, dels har tak som stänger ute dagsljuset menar JO att det inte är acceptabelt.

Någon sysselsättning för de intagna, förutom att städa sin egen cell, erbjuds inte i Östersund och det finns heller inte någon utrymme för motion för de intagna.

Sammantaget gör detta att JO i sitt uttalande säger: "Kriminalvården bör, enligt min mening, allvarligt överväga lämpligheten att fortsättningsvis placera häktade i de nuvarande lokalerna".