Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO kritiserar polisen i Jämtland

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Jämtlandspolisen för långa handläggningstider. Bräcke pistolskytteförening har väntat sedan 2012 på beslut om vapentillstånd.

Jämtlandspolisen påbörjade 2011 en fullständig översyn av länets alla skyttesammanslutningar. Anledningen var det fanns brister i hanteringen och kontrollen av länets skytteklubbar.

Bräcke var en av många skytteföreningar som lämnade uppgifter om vem som förvarade föreningens vapen. I januari 2012 hörde polisen av sig och det framgick att de övervägde att återkalla föreningens tio vapentillstånd.

Anledningen var att det saknades underlag som visade att föreningens vapen förvarades på ett tillfredställande sätt och att föreningen hade tillstånd till en godkänd skjutbana. Föreningen skickade in kompletterande uppgifter och väntade på en besiktning av skjutbanan.

Först i mars 2014 genomfördes besiktningen. Polisen har uppgett att ärendet drog ut på tiden eftersom den person som skulle besiktiga skjutbanan slutade och arbetsuppgiften bortprioriterades.

JO anser att det inte är acceptabelt att prioritera på det viset och polisen kritiseras även för att handläggningstiden inte uppfyller förvaltningslagens krav på snabb handläggning. Fram till 2 oktober förra veckan var ärendena fortfarande inte avgjorda.