Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joachim jobbar som mångsysslare

Det har sina fördelar att vara mångsysslare. Speciellt om man bor i glesbygden – och inte minst om man förlorar sin anställning.

Då kan man göra som Joachim Fisch i Gäddede. Starta eget företag, där man erbjuder tjänster inom ... ja, det mesta faktiskt.

Det är många hushåll som har drabbats hårt av nedskärningarna på Gelab de senaste åren. Joachim Fisch och hustrun Susanne Wieloch blev exempelvis varslade i januari, och då blev det naturligtvis oro i familjen, som är bosatt i Håkafot. Men de bestämde sig genast för att inte deppa ihop, utan i stället försöka göra något av sina kunskaper.

Susanne tog det första steget, när hon i början av sommaren öppnade blomsteraffären Isranunkel i Gäddede. Hon hade nämligen med sig en floristutbildning från hemlandet Tyskland. Även Joachim har varit sysselsatt i butiken under inledningsfasen, men han kände ganska snabbt att han hade mer att erbjuda. I höstas startade han därför företaget Living Vaajma, som i stort sett erbjuder tjänster inom allt som har med service att göra. Joachim har nämligen en bred yrkeskarriär bakom sig, och bara sedan flytten till Gäddede 2005 så har han hunnit med att jobba som personlig assistent, på bageri, på affär och några vändor på Gelab.

– Jag körde taxi tio år i Tyskland, och har även kört taxi en säsong i Åre innan jag flyttade hit. Jag har nog alla körkort som finns, utom för stridsvagn, säger Joachim och skrattar.

Han är dessutom utbildad byggnadssnickare, så det var det området han riktade in sig på när han sökte sig vidare i karriären.

– Jag hade först planer på att ta över restaurangen Hägern, och även en idé om att köra turister med en stor flotte, men det gick inte att finansiera. Jag började också undersöka om man kunde ta tillvara virket i gamla ladugårdar och förädla det, till exempel göra möbler och inredningsprylar. Jag har också börjat samla driv-ved, som exempelvis går att använda i blomsterbutiken, berättar Joachim.

Nu har alltså alla planer kokat ned till ett och samma företag, och det speglar i mångt och mycket vem Joachim är som person. Han erbjuder allt från renoveringsarbeten, fönsterbyten, snöskottning, plantering till transporter.

– Det är bättre att vara universalist än specialist i glesbygden. Och om man bara vill så finns det jobb. Det är tråkigt att se hur yngre personer blir inaktiva och förlorar hoppet när de är arbetslösa, men de har ju egentligen alla möjligheter i världen. Se bara på mig och Susanne, vi är över 50 år båda två och har betydligt sämre framtidsutsikter, men vi tar oss för saker.

• Var det aldrig aktuellt att flytta från Gäddede när ni förlorade jobben?

– Nej, vi vill bo här. Det är tryggt här och folk är vänliga. Och dessutom gillar vi att det är glest, säger Joachim och ler.