Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb finns – för den som har utbildning

Arbetsförmedlingens prognos ser på många sätt god ut för länet de närmaste åren. Det stora problemet är att kunna fylla upp de pensionsavgångar som sker.

Antalet arbetslösa fortsätter att sjunka samtidigt som antalet sysselsatta kommer att öka under 2014 och 2015. Nu skiftar det i och för sig väldigt beroende på vilken bransch man tittar på.

Generellt är det så att jobb som inte kräver gymnasieutbildning, som städare, vårdbiträden och elevassistenter. Där finns det ett överskott på sökanden.

De jobb som kräver högre teoretisk kompetens, som specialistsköterskor, receptarier, lastbilsmekaniker och förskolelärare. Där finns det en brist på personer som går att anställa.

Det uppstår nu ett tydligt glapp mellan kurvan för åldersavgångar och kurvan över yngre människor som går att sätta in i deras ställe.

Över huvud taget är länets ålderspyramid ett problem. Den sväller ut vi 60-årsåldern medan det finns en smal midja för de unga människor som nu borde ut på arbetsmarknaden.

Pyramidens, om man nu ens kan prata om en sådan, utseende får tydliga konsekvenser när nu pensionärer ska ersättas.

– Mycket beror på att de yngre i hög grad lämnar länet, säger arbetsförmedlingens chef Fredrika Henriksson.

Vad som dessutom slår igenom är att de flesta arbetsplatser numera blivit så slimmade. Det är svårt att låta nyanställda gå bredvid erfarna medarbetare, för att på så sätt lära upp sig.

– De slimmade organisationerna ställer högre kompetenskrav på dem som företagen anställer, menar Fredrika Henriksson.

Detta är en orsak till att det finns kategorier som kommer att få svårt att hitta jobb, trots att arbetsgivarna letar personal.

Svårt att hitta jobb har:

• Personer som saknar gymnasiekompetens.

• Utrikesfödda.

• Personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

• Arbetslösa i åldrarna 55-64 år.

82 procent av arbetsgivarna i länet säger att de har för avsikt att ersätta de pensionsavgångar som kommer de närmaste åren. Men problemet kan alltså bli att hitta anställningsbar personal.

Ett grepp som arbetsförmedlingen tar är de så kallade utvecklingsjobben. Kan ett företag presentera en utbildningsplan så får de ersättning om en person anställs och den personen sedan utbildas inom företaget för att få erforderlig kompetens.

– Det är viktigt att arbetsgivarna hjälper till om vi ska kunna få fram personal som kan anställas, menar Fredrika Henriksson.