Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb i länet hotas om kreosot beskattas

Socialdemokraternas och Miljöpartiets taktiska uppgörelse om skatt på träimpregneringsmedlet kreosot kan bli förödande och leda till nedläggning av AB Borgen och Rundvirke Poles AB, Sveriges enda tillverkare av ledningsstolpar i trä och av träsliprar till järnvägen.

I Kälarne försvinner 70 tjänster. Därtill drabbas minst 100 indirekt sysselsatta inom råvaruproduktion, logistik, service och underhåll i Jämtland. Räknar vi in verksamheten i Hälsingland och Dalarna är 500–600 jobb hotade, alla i glesbygder.

Trots att svenska och internationella myndigheter inte förordat några restriktioner för kreosot agerar Socialdemokraterna och Miljöpartiet som något av en överprövningsinstans som skapar rättsosäkerhet och bromsar långsiktigheten.

Kreosotskatten skulle mer än fördubbla tillverkningskostnaden för stolpar och sliprar och göra den 35–40 procent högre än dagens försäljningspris. Inget företag överlever det.

Nackdelarna med en kreosotskatt slutar inte här. Nu exporteras 80 procent av stolparna. AB Borgen står dessutom för halva det svenska behovet. Resten importeras från Finland och Norge. Av sliprar täcker man 75 procent av den inhemska efterfrågan. Återstoden köps från Östeuropa.

En nedläggning minskar exportintäkterna med 350 miljoner årligen. En import på 150 miljoner tillkommer. Bytesbalansen försämras alltså med en halv miljard.

I stället för miljövinsten som lyfts fram som ett skäl för skatten på kreosot belastas miljön hårdare på grund av ökade transporter och sämre hantering vid tillverkningen av sliprar i Östeuropa som sannolikt tar över hela marknaden i Sverige.

Det finns även en beredskapsmässig risk. Efter stormen Gudrun kunde AB Borgen och Rundvirke Poles AB snabbt leverera 12 000 stolpar för att få igång samhällsviktiga funktioner. Liknande insatser gjordes efter stormen Ivar i höstas.

Vår uppmaning till Socialdemokraterna och Miljöpartiet är att skyndsamt dra tillbaka förslaget om skatt på kreosot. Nackdelarna med denna skatt skulle bli mycket allvarliga, fördelarna obefintliga.

Ola Toftegaard, Svenskt Näringsliv

Carina Ahlfeldt, Sveriges Åkeriföretag Norr

Tommy Karlsson, AB Borgen/Rundvirke Poles AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel