Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb och språk ger nycklar till samhället

Dagligen får vi rapporter från Syrien där våldet breder ut sig och antalet döda eskalerar. Sverige har en tradition av en solidarisk flyktingpolitik som vi ska vara stolta över.

Annons

 För oss är det självklart att människor som flyr undan krig och förföljelse ska kunna få en fristad i vårt land. Samtidigt förutsätter en generös asylpolitik en fungerande integrationspolitik.

Tyvärr hör vi ofta uppgivna röster som hävdar att det inte går att klara att ge dem som behöver skydd en fristad här. Samma röster hördes när människor på 1990-talet flydde krigets Balkan, den största flyktingvågen i svensk historia.

Siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram visar dock att det har gått relativt bra för Balkanflyktingarna. De allra flesta har kommit i arbete. Bland dem som var unga när de kom har åtta av tio jobb och de som flydde som barn studerar i högre grad på högskolan än svenskfödda barn.

I december 2010 lade vi dessutom om mottagandet av nyanlända flyktingar. Vi gick från den omhändertagandementalitet, som varit signifikant för tidigare S-regeringar, till ett uttalat fokus på jobb och språk.

Den förda politiken ger också resultat. Aldrig har så många utrikes födda gått till jobbet som nu. Sedan 2006 har drygt 150 000 utrikes födda fått jobb och i dag är 750 000 utrikes födda sysselsatta. Var tredje läkare och var fjärde tandläkare är i vårt land är utrikes född.

Genom att fokusera på jobb och språk ger vi nyanlända invandrare nycklar till samhället. Vi fokuserar på jobb därför att vi vet att det bästa sättet att komma in i ett nytt samhälle är att ha ett jobb att gå till och en egen lön att betala räkningarna med.

Integrationspolitiken kommer framöver att fortsatt vara ett viktigt reformområde, inte minst när det gäller skolan. Vi måste ge alla elever en bra start och tillräckliga kunskaper för framtiden. Därför ger regeringen nu alla nyanlända elever extra svenskundervisning tre timmar per vecka.

En avgörande framtidsfråga för Sverige är att vi fortsätter vara ett öppet och tolerant land och samtidigt har en effektiv integrationspolitik. Folkpartiet tar ställning för att både erbjuda en fristad för dem som behöver skydd och för att människor ska ges förutsättningar att bli del av samhället, lära sig språket och bidra på arbetsmarknaden.

Balkaninvandringen visar att det är möjligt, men att vi behöver fortsätta reformera integrationspolitiken.

Erik Ullenhag (FP), integrationsminister

Pär Löfstrand (FP), länsförbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel