Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbig bild av dagens Sverige

Det sägs att man av barn och dårar får höra sanningen. Under kvällens läsning får vi ta del av autentiska berättelser och sanningar om skammen kring fattigdom.

Det är en jobbig bild av Sverige som tecknas. Vi får möta fotbollsspelaren David som kämpar med tejpade fotbollsskor och drömmar om ett fullt kylskåp, som Zlatan har. Vi stiftar även bekantskap med vuxna som möter dessa barn, en skolsköterska som tar på sig ett större ansvar än hon borde ha. Läsningen fungerar mycket bra men jag hade gärna sett en mindre homogen läsegrupp.

Andra delen av kvällen består av ett samtal med publiken och det fungerar tyvärr sämre i både upplägg och genomförande. Det blir ingen röd tråd i samtalet även om flera talare river ner applåder för sina inlägg. Krister Henriksson får störst jubel då han uppmanar oss att i valet som kommer rösta på partier med visioner och ideologi. Störst intryck gör en ung tjej som undrar varför de inte spelar en scen med texten istället för att bara läsa den? Jag håller med och tror att den här texten kunnat göra ännu större nytta som turnerande skolteater för att visa barn idag att det inte är någon skam att vara fattig. Att deras sanningar är värda att lyssna på.

Betyg: 3/5