Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbmobil privat kan ge förmånsskatt

Den som använder sin jobbmobil privat kan få betala förmånsskatt, skriver Skatteverket. "Det är väldigt många som på ett eller annat sätt kan beröras", säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket.

Om man tar med mobilen hem trots att den egentligen inte behövs utanför jobbet så ska mobilen beskattas. Mobilen ska då värderas till marknadsvärdet och arbetsgivaren ska lämna kontrolluppgift och dra skatt för det.

För att slippa förmånsskatt krävs att den anställde absolut måste kunna ha en mobil hemma för att kunna sköta sitt arbete.

Skatteverket vet inte exakt hur många anställda som berörs.

– Vi har inte gjort någon uppskattning, för det går inte att få fram några siffror. Men det är solklart att det är väldigt många som på ett eller annat sätt kan beröras, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket.

TT: Hur ska ni hitta dem?

– Arbetsgivaren har ett väldigt stort ansvar när de delar ut mobiler och låter personalen använda dem utanför arbetsplatsen, även om de inte arbetar på kvällar och helger. Det ses som en löneförmån, men då ska den förmånsbeskattas.

I pengar för den enskilde motsvarar det priset för ett vanligt privat mobilabonnemang, enligt Pia Blank Thörnros.

Egenföretagare är den grupp som utan att förmånsbeskattas får använda sin jobbmobil privat. Förklaringen är enkel, enligt Skatteverket.

– För dem är det ett arbetsredskap, de har ofta med sig sitt företag hela tiden så för dem är det här inte en fråga, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

TT