Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jodå – man får högre IQ av fisk

Blir man smart av att äta fisk?
En studie med närmare 4 000 tonårspojkar i Västra Götaland visar att fisk i alla fall ger höjd IQ.

Annons

När grabbarna var 15 år deltog de i en undersökning om matvanor. Merparten, 58 procent, svarade att de åt fisk en gång i veckan och 20 procent angav att de åt fisk oftare än en gång i veckan.

De som åt fisk minst en gång i veckan klarade sig senare bättre i de intelligenstester de gjorde vid värnpliktsmönstringen tre år senare än de som sällan åt fisk.

av undersökningen vid Göteborgs universitet visade att de som åt fisk en gång i veckan i medeltal fick 6 procent högre poäng i intelligenstesterna än de som sällan åt fisk.

Och de som åt fisk oftare än en gång i veckan fick 12 procent bättre resultat, 12 procent högre IQ.

Kjell Torén vid Sahlgrenska Akademin som lett studien hävdar i Göteborgs-Posten att skillnaderna står sig även när man väger in faktorer som bland annat ekonomisk standard, hälsotillstånd, vikt och motionsvanor.

ÖP pratade fisk med sex tonåringar på Gågatan i Östersund. Två går på gymnasiet, två på högstadiet och två på mellanstadiet.