Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jodå – man får högre IQ av fisk

Blir man smart av att äta fisk?
En studie med närmare 4 000 tonårspojkar i Västra Götaland visar att fisk i alla fall ger höjd IQ.

Annons

När grabbarna var 15 år deltog de i en undersökning om matvanor. Merparten, 58 procent, svarade att de åt fisk en gång i veckan och 20 procent angav att de åt fisk oftare än en gång i veckan.

De som åt fisk minst en gång i veckan klarade sig senare bättre i de intelligenstester de gjorde vid värnpliktsmönstringen tre år senare än de som sällan åt fisk.

av undersökningen vid Göteborgs universitet visade att de som åt fisk en gång i veckan i medeltal fick 6 procent högre poäng i intelligenstesterna än de som sällan åt fisk.

Och de som åt fisk oftare än en gång i veckan fick 12 procent bättre resultat, 12 procent högre IQ.

Kjell Torén vid Sahlgrenska Akademin som lett studien hävdar i Göteborgs-Posten att skillnaderna står sig även när man väger in faktorer som bland annat ekonomisk standard, hälsotillstånd, vikt och motionsvanor.

ÖP pratade fisk med sex tonåringar på Gågatan i Östersund. Två går på gymnasiet, två på högstadiet och två på mellanstadiet.