Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joe Hill-föreställning i Östersund

På torsdagen spelades bland annat ”Grillkväll med pojkarna” och ”Vilsebarn – berättelser om en familj” på amatörteaterfestivalen i Östersund. ÖP:s skribent Martin Johansson var där.

Annons

I onsdags kväll invigdes den nationella festivalen för amatörteater i Östersund. Det är ett digert program som vaskats fram och hela elva föreställningar visas. Dessutom ska årsstämma, teatersamtal och mycket annat hinnas med.

Teaterföreningen Bröt från Kalix ger Grillkväll med pojkarna i Fredsalen på Storsjöteatern. Det är en humoristisk föreställning med en stor portion allvar i botten. Det handlar om bröderna Björn och Bennys ansträngda förhållande till sin despotiske fader. Mamman ligger som en osalig ande över de tre och inte blir det bättre när det visar sig att bröderna hittat varsin kärlek att älska, båda långt från faderns önskemål.

Direkt efteråt börjar i Stora salongen Vilsebarn – berättelser om en familj med Kulturföreningen Nya varvet, om sanningen bakom agitatorn och protestsångaren Joe Hill. Det är en snårig historia som tyvärr blir ganska svår att hänga med i, vilket är synd då grundhistorien – om varför vi måste fly från ett land – är högaktuell även idag.

Martin Johansson