Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joelmässan - en uppskattad återkomst

Joelmässan var mellan födelseåret 1946 och 1993 en av Jämtlands största mässor. 15 000 människor kunde samlas i Hammerdal för att bland annat dansa, gå på tivoli och tävla i olika sporter. Efter nystarten 2011 är tempot ett annat men även om gästerna är färre i dag verkar Joel ha kvar sin charm.

– 2011 var det 90-årsjubileum för HIF (Hammerdals Idrottsförening, reds. anm.) så vi tänkte att vi skulle återuppliva Joel, och det blev ganska mycket folk så då har vi fortsatt, säger årets mässgeneral Susanne Söderman.

På fredagen räknade arrangörerna till cirka 700 inlösta besökare. Och det är livligt i byn även på lördagen. En helikopter landar och lyfter om vartannat från fotbollsplanen med nya grupper av passagerare, de minsta bär runt på ballonger och leker i hoppborgarna medan äldre barn, i alla åldrar, samlas kring mer högljudda nöjen, som skotrar och veteranbilar.

Nere vid vattnet vid Svartvikens IP ryter snöskotrar runt på vattnet. Decibeltalet hamnar troligen någonstans i samma nivåer som på en rockkonsert när de som tävlar i Water Cross vrålar iväg från strandkanten till publikens förtjusning. Särskilt de små pojkarna samlas vid vattenbrynet och bryr sig inte om att fötterna blir blöta av svallvågorna.

Susanne Söderman har en teori om varför Joelmässan får människor att komma till Hammerdal.

– Jag tror att det är för att det finns något för alla här, så att hela familjen vill komma hit, säger hon.

Hennes företrädare, Karin Jäverdal, som fortfarande är engagerad i Joelkommittén, ser att det inte bara är hammerdalingar som kommer dit.

– Många kommer utifrån också. Det är något som har varit i så många år och så kommer det tillbaka. Vi ligger ju senare än andra festivaler också, säger hon.

Under Joelmässans storhetstid, som började med Barnens dag - arrangemang mellan 1943 och -45, uppträdde några riktigt stora artister här, som Zarah Leander, Git Gay, Charlie Norman Show, Lill-Babs och Björn Afzelius, för att nämna några.

I publiken som väntar på att Joeltåget ska starta berättar en man om Joelmässans förändring, att det var mer fart förr, innan uppehållet mellan 1994 och 2011, samtidigt som en överförfriskad ung man vinglar förbi. Men på de som deltar i Joeltåget märks inget av förändringen. En salig blandning av olika teman avspeglar en stor kärlek till bygden, och den som tittade noga på Joel, som åkte först i tåget, kunde se journalisten och programledaren Annika Jankell som uppvaktade Joel precis som sig bör.

Läs mer:

Femårigt jubileum för Joelmilen