Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joelmässan startades med kraftfull Thorsten Flinck som tagit plats i Sveriges musikelit

Den 53.e Joelmässan i Hammerdal inleddes på fredagskvällen med en succébokning: Thorsten Flinck som i år fick det stora stipendiet till Cornelis Vreeswijks minne.

Annons

Det var 7 augusti i Stockholm som skådespelaren, regissören och sångaren Thorsten Flinck fick Cornelisstipendiet och 500 000 kronor.

Han är därmed i sällskap med Monica Zetterlund, Olle Adolphson, Louise Hoffsten, Mikael Wiehe, Owe Thörnqvist, Tommy Körberg, Ewert Ljusberg, Sven-Bertil Taube, Marie Bergman och 18 andra storheter inom svenskt musikliv.

Att han nu uppträdde i Kusdalen, vid hembygdsgården i Hammerdal, beror på den Hammerdalsbördige Ronnie Åström från Lund som är särbo med journalisten och programledaren Annika Jankell från Stockholm.

Hon var tidigare förlovad med Thorsten Flink och de har två vuxna döttrar tillsammans.

Det var Ronnie Åström som på gitarr ackompanjerade Thorsten Flink som bland annat starkt tolkade Björn Afzelius och hans ”Balladen om K”, och ”Balladen om Joe Hill” där Earl Robinson skrev musik till en dikt av Alfred Hayes och Som Rune Lindström senare skrev svensk text till.

Bland andra Joakim Danielsson från Hammerdal njöt av musiken. Han var en av dem som 2011 väckte liv i Joelmässan som då varit avsomnad sedan 1993 och som nu undan för undan växt.

– Jag tror nyckeln är att man har en sammansvetsad organisation där folk trivs ihop, sa han.

Nu är de 12 personer i arrangörsstaben.

Sedan 2011 är det 75-årige Börje Edin som är ”Joel” som finns lite varstans under mässan.

Han bar samma gula byxor, röda knätofsstrumpor, vita skjorta och röda fluga som användes vid premiären för 70 år sedan, 1946.

Då som 5-åring åkte Börje Edin tillsammans med föräldrarna Alma och Alf häst och vagn i karnevalståget, Joeltåget, genom samhället.

I årets Joeltåg var Börje Edin kung tillsammans med prinsessan Annika Jankell.

Hon hade den ”prinsessklänning” som den dåvarande sambon Robert Wells ropade in på auktion 1983.

– Det är en puderpastell i tyll. Askungen skulle ha varit avundsjuk. Det är en riktig sagoklänning, sa hon.

Efter lördagens Joeltåg hade hon en talkshow med bland andra Torsten Flinck som gäst.

I Svartviken nere vid Hammerdalssjön var det under lördagen tivoli, helikopterflygning, racerbåtsuppvisning och ”gräsklipparpulling”.

På kvällen i Svartviken var det dans till Barbados och uppträdande av Conny Bloom och P. Danjelsa.

I Hammerdals centrum var det under lördagen också knallemarknad och löpartävlingen ”Joelmilen”.

Joelmässan avslutades under söndagen vid hembygdsgården med bland annat bmx-cykeltävlingen ”Joeltrampet” och ”Joelslangen” som är en brandmanstävling.

Trots en hel del regn var det lika stor publiktillströmning i år som i fjol och i nivå med alla åren sedan omstarten 2011.

– Vi uppskattar att mellan 5 000 och 6 000 människor har rört sig på Joelmässan under alla tre dagarna. Vi är jättenöjda, säger Deanne Edin från arrangörsstaben.

Läs mer:

Thorsten Flinck ska locka folk till Joelmässan

Full fart på Joelmässan i Hammerdal

Joelmässan får nytt liv efter 18 år i träda

Annons