Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joggar för integrationen

Ett nytt projekt i Östersund ska förbättra integrationen i stan. I "Inlöparna - spring för innanförskap" tar Östersundsborna med sig frivilliga joggare från flyktingförläggningen ut i spåret.

Initiativtagaren Martin Machnow tror på en generös flyktingmottagning och upprördes av att så många röstat på Sverigedemokraterna i valet. Då bestämde han sig för att göra någonting.

Vi som bor här måste också lära oss att umgås med folk från andra länder, säger Martin Machnow.

Men eftersom han inte kände att han ville bjuda hem folk han inte känner på middag så kom han på att man kan springa ihop i stället. Tillsammans med den ideella organisationen "Hej främling" samlade de in löparkläder och skor till flyktingarna för att göra det möjligt.

Nu har det gått fem veckor sedan starten och varje onsdag dyker mellan 20 och 40 personer upp, en fjärdedel av dem Östersundare, resten från flyktingförläggningen. Martin Machnow hoppas att hans initiativ ska få andra att dra igång liknande projekt för flyktingar på andra platser.

Det är så många som lider av ångest på flyktingförläggningen och att få komma ut och träffa folk som inte har ångest, det betyder väldigt mycket.